Συνεχίζεται η φυγή των επενδυτών από τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση καθώς η λίρα διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.
Βασική πηγή ανησυχίας είναι η πορεία των αναδυόμενων οικονομιών τώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κλείνει την στρόφιγγα της ρευστότητας. Η Fed συνεδριάζει στις 28 και 29 Ιανουαρίου και η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει νέα μείωση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ.
Τα προβλήματα έγιναν έντονα την προηγούμενη εβδομάδα όταν έγινε σαφές ότι η Αργεντινή δεν θα στήριζε το νόμισμά της, με αποτέλεσμα το πέσο να καταρρεύσει καταγράφοντας κάθετη πτώση 13% σε μία συνεδρίαση. Έκτοτε, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για την προθυμία/ικανότητα και άλλων κεντρικών τραπεζών να δαπανήσουν συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξουν τα νομίσματά τους.
Έτσι, ο FTSE Emerging Marke tIndex υποχωρεί σήμερα κατά 1,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από 2%.
«Αυτή την στιγμή δεν μπορείς να σταματήσεις τη σήψη» δήλωσε ο ChristianLawrenceτης Rabobank και συμπλήρωσε: «Η τάση είναι να συνεχιστεί το selloff στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μετά την αποτυχημένη παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, μετά την ισχυρή βουτιά του νομίσματος κατά 2,5%, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Το ράντ της Νοτίου Αφρικής υποχωρεί για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Το ρωσικό ρούβλι βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών έναντι του δολαρίου, μετά από ένα τριήμερο πτωτικό σερί. Το μεξικάνικο πέσο, που θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, υποχωρεί για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.
Ο κ. Lawrence διαπιστώνει επίσης ότι οι επενδυτές δεν κάνουν μεγάλες διακρίσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. «Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα έχει πραγματικά προχωρήσει η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, τότε θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφοροποίηση» μεταξύ των εν λόγω νομισμάτων δήλωσε.
Από τα 24 νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών που παρακολουθεί ο δείκτης του Blooomberg, μόνο τρία (το κινεζικό γουάν, το δολάριο Σιγκαπούρης και το λεβ της Βουλγαρίας) κινούνται θετικά. «Οι χώρες με υψηλότερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πολιτικά προβλήματα και/ή αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται περισσότερο στις τιμές των εμπορευμάτων είναι οι πιο ευάλωτες» εξηγεί ο HolgerSchmieding, επικεφαλής ανάλυσης στην BerenbergBank