Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες

Ντόμινο εξελίξεων μετά την κατάρρευση του αργεντίνικου πέσο. Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα. Η απόφαση της Αργεντινής να "εγκαταλείψει" το νόμισμά της δημιουργεί νέα δεδομένα. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Σε μαζική φυγή τρέπονται οι επενδυτές από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο sell off των τελευταίων 5 ετών. Μετά την κατάρρευση του αργεντίνικου πέσο, το ντόμινο συμπαρασύρει νομίσματα αναδυόμενων αγορών και στην Ασία, ενώ οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς η  Fed κλείνει τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος.

Το αργεντίνικο πέσο κατέγραψε την Πέμπτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από την καταστροφική χρηματοοικονομική κρίση της χώρας το 2002, με βουτιά που ξεπέρασε το 15%. Αιτία ήταν η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μη στηρίξει το νόμισμα, ενώ η κυβέρνηση αντέδρασε με νέους περιορισμούς στις διαδικτυακές αγορές. Σήμερα, η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε πως χαλαρώνει τους περιορισμούς στις κινήσεις συναλλάγματος και δολαρίων.

Ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων. Η τουρκική λίρα καταγράφει και σήμερα κάθετη πτώση 1,3% στο 2,32 έναντι του δολαρίου σε νέο ιστορικό χαμηλό παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Το νόμισμα της Ουκρανίας υποχωρεί σε χαμηλό 4ετίας και της Νοτίου Αφρικής στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Η ινδική ρουπία υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 62,27 έναντι του δολαρίου, και η ρουπία της Ινδονησίας στο 12,180 έναντι του δολαρίου που επίσης είναι χαμηλό δύο εβδομάδων. Το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε πτώση και αυτό έναντι του αμερικανικού κάτω από τα 87 σεντς για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2010. Ακόμη και το μεξικάνικο πέσο, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, υποχωρεί έναντι του δολαρίου για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.

 «Η υποτίμηση του πέσο πυροδοτεί φόβους ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών απλώς θα αφήσουν τα νομίσματά τους να υποχωρήσουν αντί να εξανεμίσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με διαρκείς παρεμβάσεις» εξηγεί η Credit Agricole. Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Luis Videgaray, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος στήριξης του πέσο, επειδή υπάρχει επαρκής ρευστότητα στις αγορές. «Η αγορά του μεξικάνικου πέσο, ευτυχώς, έχει αρκετή ρευστότητα και δεν χρειάζεται στήριξη αυτήν τη στιγμή» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν βλέπουμε τον λόγο να προχωρήσουμε σε ένεση ρευστότητας».

«Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότιος Αφρική ήταν οι κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, αλλά τώρα οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. «Το τρέχον περιβάλλον μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξικό για τις αναδυόμενες» υποστηρίζει και ο Eamon Aghdasi της Societe Generale και  συμπληρώνει: «Υπάρχουν δύο πολύ δύσκολοι παράγοντες: αβεβαιότητα για την πολιτική της Fed σε συνδυασμό με ανησυχία για την ανάπτυξη, ειδικότερα στην Κίνα».

Η Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα περικοπή του προγράμματος ρευστότητας. Οι κινήσεις της Fed αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού και δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τις οικονομίες που έχουν και δικά τους εγχώρια προβλήματα.

«Στην Τουρκία έχουμε μία χώρα με μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όταν μία χώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, μπαίνει αμέσως στο στόχαστρο των επενδυτών» εξηγεί ο Eswar Prasad καθηγητής οικονομικών στο Cornell.

Οι επενδυτές θεωρούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις χώρες με αντίστοιχα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όπως η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, η Ινδία και η Ινδονησία. «Οι επενδυτές τιμωρούν τις χώρες με τα περισσότερα ευάλωτα σημεία» δηλώνει και ο Yacov Arnopolin της Goldman Sachs Asset Management.

Χαλαρώνει τους περιορισμούς η Αργεντινή 

Μία ημέρα μετά την ελεύθερη πτώση του πέσο και ενώ το ντόμινο επηρεάζει τα νομίσματα όλων των αναδυόμενων αγορών, η Αργεντινή αποφασίζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για την αγορά δολαρίων και πως θα επιτραπεί η αγορά δολαρίων για αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v