Ακλόνητο το ευρώ από την αισιοδοξία Γκρίνσπαν

Εξακολουθεί να ενισχύεται κατά τις σημερινές συναλλαγές στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του να κινείται πάνω από το 1 δολάριο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παρά τις θετικές εκτιμήσεις Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Εξακολουθεί να ενισχύεται κατά τις σημερινές συναλλαγές στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία του να κινείται πάνω από το 1 δολάριο ανά ευρώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παρά τις θετικές εκτιμήσεις Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Το ιαπωνικό νόμισμα παραμένει ενισχυμένο έναντι του δολαρίου αν και αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη του θα περιοριστούν εξαιτίας των ανησυχιών για όγδοη κατά σειρά παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις αγορές συναλλάγματος με στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται πλέον στη διήμερη ομιλία του Προέδρου της Fed στη Γερουσία για την οικονομική και νομισματική πολιτική. Το απόγευμα το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,0132 δολάρια, έναντι 1,0050 δολάρια το πρωί και 1,0035 δολάρια χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ορίστηκε στα 1,0024 δολάρια ανά ευρώ.

Η ισοτιμία του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό διαμορφώνεται στα 117,4 γεν ανά ευρώ, έναντι 116,83 γεν ανά ευρώ το πρωί και 116,77 γεν ανά ευρώ χθες. Η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 115,87 γεν, έναντι 116,22 γεν το πρωί και 116,40 γεν χθες.

Όπως σημειώνουν παρατηρητές της αγοράς η μέχρι αυτή τη στιγμή ήπια πτώση του δολαρίου αντιμετωπίζεται από τους οικονομολόγους ως θετική τόσο για την αμερικανική όσο και για τις άλλες μεγάλες οικονομίες. Και αυτό διότι όπως επισημαίνεται στις ΗΠΑ, παρείχε την επιτακτικά αναγκαία βοήθεια στους δοκιμαζόμενους εξαγωγείς χωρίς να πυροδοτήσει ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις, ενώ στην Ευρωζώνη παραπέμπει στην ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια.

Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά οτι η πτώση του δολαρίου -κάνοντας δυσκολότερες τις εξαγωγές στην αμερικανική αγορά- ενδέχεται να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ταχύτερης προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών στην Ιαπωνία, καθώς επίσης και στην Ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v