Παραμένει πάνω από το ένα δολάριο το ευρώ

Ισοτιμία ανώτερη του ενός δολαρίου (1,0072) διατηρεί έως αργά το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα, για το οποίο οι αναλυτές διατυπώνουν το ερώτημα κατά πόσον είναι σε θέση να διατηρήσει τα νέα επίπεδα. Σημαντική θεωρείται η αυριανή ομιλία Γκρίνσπαν ενώπιον της Γερουσίας.

Σημαντικά ενισχυμένο παραμένει το ευρώ στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, το οποίο έχει ξεπεράσει πλέον το αμερικανικό νόμισμα καθώς έχει βρεθεί πάνω από την ισοτιμία του 1/1.

Ειδικότερα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα κερδίζει σε ποσοστό 1,56% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία του διαμορφώνεται στα 1,0072, επίπεδο το οποίο αποτελεί υψηλό Φεβρουαρίου του 2000.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας Αγγλίας βρίσκεται στις 0,6411 λίρες, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του γεν διαμορφώνεται στα 115,74 γεν ανά ευρώ. Το δολάριο έναντι της λίρας Αγγλίας διαμορφώνεται στα 1,5640 δολάρια ανά λίρα Αγγλίας, ενώ έναντι του γεν στα 116,19 γεν ανά δολάριο.

Το βασικό ερώτημα για τους αναλυτές αυτή τη βδομάδα είναι το κατά πόσον το ευρώ θα καταφέρει να διατηρήσει το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του με το δολάριο. Εκτιμάται ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι την Παρασκευή οπότε και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος αναδιαρθρωμένος δείκτης S&P 500.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αντικατάσταση 7 ευρωπαϊκών και καναδικών εταιριών στον δείκτη με ισάριθμες αμερικανικές ενδέχεται να οδηγήσει σε αγορές αμερικανικού νομίσματος αξίας 12 με 14 δισ. δολαρίων. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και η προγραμματισμένη για αύριο εξαμηνιαία κατάθεση στη Γερουσία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν για τη νομισματική πολιτική και την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι μία απαισιόδοξη αποτίμηση ενδέχεται να ασκήσει και νέες πιέσεις στο δολάριο.

Να σημειωθεί τέλος ότι το δολάριο ενδέχεται να δεχθεί πλήγμα από την έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή και αναμένεται να δείξει ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, το οποίο κυμαίνεται σε επίπεδα-ρεκόρ, θα παρέχει νέες ενδείξεις για το ότι τα κεφάλαια που εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ είναι περισσότερα από αυτά που εισρέουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v