Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Ετήσια άνοδος 14% του Stoxx 600

Επιφυλακτικές κινήσεις επικράτησαν στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην αντίστροφη μέτρηση για εύρεση λύσης στο δημοσιονομικό αδιέξοδο των ΗΠΑ. Θετικά έκλεισε η χρονιά, με μεγαλύτερο κερδισμένο τον DAX (+29%).

Επιφυλακτικές κινήσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση του έτους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μέσα σε ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους συναλλαγών και με την προσοχή εστιασμένη στα τελευταία περιθώρια για εύρεση λύσης στο δημοσιονομικό αδιέξοδο των ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,46% στις 5.898 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,57% στις 7.612 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,57% στις 3.641 μονάδες.

Οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλοί, δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σήμερα νωρίτερα και ήδη πολλοί επενδυτές απουσίαζαν λόγω των εορτών.

Παρά τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων, εξαιτίας κυρίως της απειλής αυστηρής λιτότητας στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τον δημοσιονομικό γκρεμό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τη χρονιά με σημαντική άνοδο.

Οι δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών αρχών να καταπολεμήσουν την κρίση χρεών πρόσφεραν στις ευρωαγορές σημαντική τόνωση, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο δείκτης STOXX 50, που περιλαμβάνει τα blue chips της ευρωζώνης, κλείνει τη χρονιά με άνοδο 13%, αντλώντας στήριξη κατά κύριο λόγο από τις ενέσεις ρευστότητας των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στις οικονομίες για να τονωθεί η δραστηριότητα.

Χάρη στη δέσμευση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασώσει την ευρωζώνη, οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν στα χρηματιστηριακά κέρδη των ευρωαγορών, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να έχει ενισχυθεί 35% στο β΄ εξάμηνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε ράλι τιμών 14%, ενώ ο αμερικανικός Standard & Poor’s 500 κλείνει το έτος με άνοδο 12%.

Ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC ενισχύθηκε 14,6% στο έτος, ενώ ο βρετανικός FTSE είχε κέρδη 6,3%. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών εμφάνισε ο DAX στη Φρανκφούρτη σε ποσοστό 29%.

Αρνητικά πρόσημα επικρατούν πάντως στα futures του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Η Γερουσία στις ΗΠΑ θα συνεδριάσει στις 18:00 ώρα Ελλάδος, σε μία ύστατη προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης ώστε να αποτραπεί στο παρά πέντε η αυτόματη εφαρμογή μέτρων προσαρμογής ύψους 600 δισ. δολ. που -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Στελέχη και των δύο πλευρών δηλώνουν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές, ενώ ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα στη χθεσινή του συνέντευξη έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά κατηγορώντας άμεσα τους ρεπουμπλικάνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v