Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με τα μάτια στις ΗΠΑ

Σε κλοιό πιέσεων κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους. Εκπνέει η προθεσμία για τον δημοσιονομικό γκρεμό. Κλείνουν νωρίτερα τα περισσότερα χρηματιστήρια. Κέρδη περίπου 29% για τον DAX 30 στο έτος.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κι η προσοχή επενδυτών και αναλυτών είναι στραμμένη στην Ουάσιγκτον, όπου λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού, ενώ οι δημοκρατικοί και οι ρεπουμπλικάνοι δείχνουν ανίκανοι να συμφωνήσουν.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,57% στις 7.612 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει μικρή άνοδο στις 3.646 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,41% στις 5.902 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,73% στις 8.071 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,39% στις 5.637 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 0,82% στις 16.273 μονάδες.

Η Γερουσία στις ΗΠΑ θα συνεδριάσει στις 18:00 ώρα Ελλάδος, σε μία ύστατη προσπάθεια εύρεσης συμβιβαστικής λύσης ώστε να αποτραπεί στο παρά πέντε η αυτόματη εφαρμογή μέτρων προσαρμογής ύψους 600 δισ. δολ. που -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Στελέχη και των δύο πλευρών δηλώνουν ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές, ενώ ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα στη χθεσινή του συνέντευξη έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά κατηγορώντας άμεσα τους ρεπουμπλικάνους.

Ο όγκος συναλλαγών είναι χαμηλός δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές θα κλείσουν σήμερα νωρίτερα. Συγκεκριμένα, η βρετανική αγορά θα κλείσει στις 14:30 ώρα Ελλάδος, ενώ τα χρηματιστήρια σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία θα κλείσουν στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Η χρονιά που κλείνει, όμως, ήταν θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές. Μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο γερμανικός DAX κατέγραφε ετήσια κέρδη 29%, ο γαλλικός CAC 40 14,6% και ο βρετανικός FTSE 100 6,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v