Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Πτωτικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες από τα υψηλά 19 μηνών. Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για τον δημοσιονομικό γκρεμό. Χωρίς συνομιλητή ο Ομπάμα μετά την ταπεινωτική ήττα Μπένερ. Σε κλοιό πιέσεων τα futures της Wall.

Πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές κι η προσοχή όλων στρέφεται στην Ουάσιγκτον όπου οι διαπραγματεύσεις για τον δημοσιονομικό γκρεμό, μετά από μια αιφνιδιαστική εξέλιξη, βρίσκονται στον αέρα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,57% στις 7.628 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,44% στις 3.650 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,69% στις 5.917 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,32% στις 8.237 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 0,78% στις 5.701 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,82% στις 16.263 μονάδες.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Αργά χθες το βράδυ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ ακύρωσε την ψηφοφορία του Plan B στη Βουλή των Αντιπροσώπων κάνοντας λόγο για ελλιπή εσωκομματική στήριξη. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μεγάλη στρατηγική ήττα του και αμφισβητούν πλέον την ικανότητά του να προωθήσει οποιαδήποτε πρόταση στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων. Μόλις 11 ημέρες απομένουν μέχρι την αυτόματη επιβολή μέτρων προσαρμογής ύψους 600 δισ. δολ. και ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται πρακτικά χωρίς ικανό συνομιλητή στις κρίσιμες συζητήσεις.

«Οι αγορές είχαν εφησυχάσει πολύ ως προς το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας», υποστηρίζει ο Steen Jakobsen της Saxo Bank. «Όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον δημοσιονομικό γκρεμό πλέον,» εξηγεί και ο Stan Shamu, της IG, και συμπληρώνει: «Η επόμενη συνάντηση διαπραγμάτευσης θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα και είναι πλέον εμφανείς οι φόβοι ότι απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας».

Ως προς την πορεία των αγορών, αναλυτές επισημαίνουν παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρίσκονται σε υψηλά 19 μηνών και καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 20% από τον Ιούνιο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται στις μετοχές των τραπεζών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η HSBC Holdings υποχωρεί 0,6% και η BNP Paribas 0,7%. Πτώση 3,2% καταγράφει και η μετοχή της Nokia καθώς η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη Research in Motion για τον διακανονισμό όλων των νομικών διαφορών μεταξύ των δύο εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v