Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο υψηλό έτους για τις ευρωαγορές

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Εκτίναξη του ευρώ πάνω από τα 1,33 δολ. Αισιοδοξία για αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού. Η αναβάθμιση της Ελλάδας και η βελτίωση του Ifo στη Γερμανία.

Θετικό το πρόσημο και σήμερα για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Οι επενδυτές αναθαρρούν από τις διαπραγματεύσεις για την αποτροπή του δημοσιονομικού κινδύνου στις ΗΠΑ, αλλά και από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.

Η αναρρίχηση του ευρώ εν τω μεταξύ συνεχίζεται, με το ενιαίο νόμισμα να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο σε σχέση με το δολάριο και τα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών έναντι του γεν. Το ευρώ εκτινάσσεται αυτή την ώρα στο 1,3301 δολ.

Σημαντικό ρόλο στην τόνωση των αγορών έχει η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,25% στις 7.668 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% στις 3.665 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,54% στις 5.968 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,43% στις 8.284 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 0,86% στις 5.736 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,86% στις 16.301 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι μετοχές των τραπεζών κινούνται ανοδικά. Η μετοχή της UBS καταγράφει κέρδη 1,5% καθώς το πρόστιμο του 1,5 δισ. δολ. που της επεβλήθη από τις διεθνείς αρχές ήτνα αναμενόμενο.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι τελικά θα αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός στις ΗΠΑ καθώς οι διαπραγματεύσεις Obama – Boehner βρίσκονται σε εξέλιξη, με νέες προτάσεις, και όπως σημειώνουν αναλυτές, και με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Obama -αν και απέρριψε τη βελτιωμένη πρόταση των ρεπουμπλικανών- φέρεται να υποχωρεί από την απαίτησή του για αύξηση φορολόγησης των εισοδημάτων άνω των 250.000 δολαρίων το χρόνο την ώρα που οι ρεπουμπλικάνοι συζητάνε για αύξηση της φορολόγησης σε εισοδήματα από 1 εκατ. δολ. και πάνω.

Ο δείκτης  εμπιστοσύνης του οικονομικού ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το Δεκέμβριο ξεπερνώντας μάλιστα τις προσδοκίες των αναλυτών καθώς άγγιξε το 102,4.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων καταγράφοντας μίνι ράλι 2,4%. Η ανάδειξη του συντηρητικού LDP στην ηγεσία της Ιαπωνίας τροφοδοτεί σενάρια για επιθετική αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Ο επικεφαλής του κόμματος ζητά περαιτέρω χαλάρωση, ακόμη και με αρνητικά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις και ήδη ασκεί πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας για αποφασιστικές κινήσεις. Η BoJ συνεδριάζει αύριο Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v