Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Deutsche Bank

Μετά τα στελέχη της Deutsche Bank, και ειδικοί της λογιστικής υποστηρίζουν ότι η γερμανική τράπεζα δεν αποτύπωσε ως όφειλε τα μεγέθη της για την περίοδο 2007-2009. Η τράπεζα κατηγορείται ότι έκρυψε ζημίες $12 δισ.

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Deutsche Bank
Μετά τα στελέχη της Deutsche Bank, και ειδικοί της λογιστικής υποστηρίζουν ότι η γερμανική τράπεζα δεν αποτύπωσε ως όφειλε τα μεγέθη της για την περίοδο 2007-2009. Πριν από περίπου έναν μήνα, δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε ότι η Deutsche Bank απέκρυψε κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης ζημίες ύψους 12 δισ. δολ., ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις πρώην εργαζόμενοι της γερμανικής τράπεζας κατέθεσαν καταγγελίες στις ρυθμιστικές αρχές, εκ των οποίων και η SEC των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η γερμανική τράπεζα δεν αποτύπωσε σωστά μαζική θέση σε παράγωγα (leveraged super senior trades). Όπως ανέφεραν οι F.T., εάν η Deutsche Bank είχε αποτυπώσει σωστά τα στοιχεία της, τότε η κεφαλαιακή της θέση θα είχε υποχωρήσει σε επικίνδυνα επίπεδα κατά τη χρηματοοικονομική κρίση και θα χρειαζόταν κρατική στήριξη για να επιβιώσει.

Η τράπεζα κατηγορείται, συγκεκριμένα, ότι δεν κατέγραψε σε τιμές mark-to-market ζημίες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2009. Επίσης, δύο από τους καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι δεν αποτυπώθηκε σωστά ούτε η αξία της ασφάλειας που παρείχε το 2009 η Berkshire Hathaway του Warren Buffett για ορισμένες θέσεις της.

Η Deutsche Bank δεν διαψεύδει ότι οι θέσεις αυτές αποτυπώθηκαν σε τιμές mark-to-market, αλλά παράλληλα δεν θεωρεί ότι αυτό είναι παράπτωμα. Αντίθετη, όμως, είναι η γνώμη του Charles Mulford, καθηγητή λογιστικής στο Georgia Tech Βusiness School, ο οποίος δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα έπρεπε ο κίνδυνος να είχε αποτυπωθεί σε τιμές αγοράς, όπως θεωρούν και τα πρώην στελέχη της τράπεζας». Επίσης συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείς mark-to-market μόνο στα καλά και όχι στα άσχημα».

Ο Edward Ketz, αναπληρωτής καθηγητής λογιστικής στο Business School του Pennsylvania State University, δήλωσε μάλιστα πως εάν η Deutsche Bank δεν μπορούσε να αποτυπώσει τιμή αγοράς, τότε θα έπρεπε να τηρήσει πιο συντηρητική στάση. «Εάν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και πληροφοριών ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει, τότε η δίκαιη τιμή θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v