Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

Τραπεζικές πιέσεις στις αγορές. Στο στόχαστρο οι άκαρπες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό γκρεμό στις ΗΠΑ. Το καμπανάκι του ΟΟΣΑ και το σχέδιο για τις ισπανικές τράπεζες. Πτωτικά τα futures της Wall.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς ο ξένος Τύπος εκφράζει αμφιβολίες για την επιτυχία και της νέας συμφωνίας αναφορικά με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα η προσοχή επιστρέφει στις άκαρπες διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,24% στις 7.314 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,31% στις 3.491 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,27% στις 5.784 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 0,95% στις 7.789 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,76% στις 5.207 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,47% στις 15.407 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές αναμένουν την Μπεζ Βίβλο της Fed.

Πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος -που άλλωστε, είχε ενισχυθεί τις σημαντικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις- με πρωταγωνιστή τη μετοχή της Raiffeisen η οποία καταγράφει κάθετη πτώση 5% καθώς η διοίκησή της δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των «κόκκινων δανείων».
Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Bancia μετά την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης για τις ισπανικές τράπεζες, που περιλαμβάνει ζημίες για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί κατά 1,9%, της Commerzbank κατά 1,4% και της BNP Paribas κατά 1,4%.

Ο ΟΟΣΑ προχώρησε χθες σε μεγάλη υποβάθμιση των προβλέψεών του για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, εκφράζοντας μάλιστα έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, όπου τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Εάν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία, τότε θα επιβληθούν αυτόματα μέτρα ύψους 600 δισ. δολ. τα οποία θα φρενάρουν τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

«Η έλλειψη προόδου ως προς την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού γκρεμού μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για τοποθετήσεις που ενέχουν ποσοστά κινδύνου», εξηγεί ο Μιτούλ Κοτέτσα, της Credit Agricole. Ο επικεφαλής των Δημοκρατιών στη Γερουσία Harry Reid δήλωσε ότι έχει καταγραφεί «ελάχιστη πρόοδος» για την επίτευξη συμφωνίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v