Επιστρέφει η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Αρνητικό πρόσημο για όλους τους δείκτες. Πιέσεις στους κυκλικούς κλάδους και τις τραπεζικές μετοχές. Το δημοσίευμα του Spiegel για Ελλάδα και η αβεβαιότητα για την Ισπανία. Αρνητική έκπληξη από τον Ifo.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία της διεθνούς οικονομίας ενώ τα νερά ταράσσει και το πολύκροτο δημοσίευμα του Spiegel για έλλειμμα 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,63% στις 7.404 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,16% στις 3.489 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,62% στις 5.816 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1.54% στις 8.104 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει πτώση 1.13% στις 5.366 μονάδες και στο Μιλάνο ο FSTE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1.38% στις 15.770 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι κυκλικοί κλάδοι βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών, όπως και οι τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, η Banco Santander υποχωρεί κατά 1,1%, η γαλλική BNP Paribas κατά 0,9% και η γερμανική Deutsche Bank κατά 1,1%. Χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel αποκαλύπτει ότι η τρόικα παραδέχεται πως ότι το πακέτο σωτηρίας των 173 δισ. είναι ήδη «άσχημα εκτροχιασμένο» και διαπιστώνει «αστοχία» στον προϋπολογισμό της Ελλάδας ύψους 20 δισ. ευρώ.

Από το "μέτωπο" της οικονομίας, οι ειδήσεις δεν είναι ευοίωνες. Στη Γερμανία, το οικονομικό ινστιτούτο Ifo διαπίστωσε αιφνιδιαστική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Επιπλέον, σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κατά το τρίτο τρίμηνο και πως πιθανότατα η επιβράδυνση να διαρκέσει και το 2013.

Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο τόσο τις ανησυχίες για την ευρωκρίση όσο και για την διεθνή επιβράδυνση, πολλώ δε μάλλον όταν εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το τι θα πράξει τελικά η Ισπανία και εάν θα προσφύγει τελικά στον μηχανισμό στήριξης. Έτσι, η ευφορία της προηγούμενης εβδομάδας με τα νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης σε ΗΠΑ και Ιαπωνία φθίνει.

«Το ράλι ρευστότητας φαίνεται πως τελείωσε και επανέρχονται στην ατζέντα οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία» δήλωσε ο Ishaq Siddiqi της ETX Capital

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v