Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση μεγαλύτερη από 1,5% σε Μιλάνο, Λισαβόνα και Μαδρίτη. Στο στόχαστρο μεταλλευτικός και ενεργειακός κλάδος. Πτωτικά τα futures στη Wall.

Πτωτικά κινούνται για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές από τα υψηλά 14 μηνών, με τον μεταλλευτικό κλάδο να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη μελλοντική πορεία των τιμών των μετάλλων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,97% στις 7.331 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,05% στις 3.516 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,62% στις 5.856 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,5% στις 8.026 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 1,86% στις 5.299 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,81% στις 16.171 μονάδες.

Πιέσεις δέχονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο μεταλλευτικός κλάδος, που είχε ηγηθεί του ράλι των προηγούμενων ημερών. Η Αυστραλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδημομεταλλευμάτων προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για έσοδα από εξαγωγές.

Πτωτικά κινείται και ο ενεργειακός κλάδος. Η τιμή του αργού πετρελαίου συνεχίζει την έντονη πτωτική του πορεία (στα 96,32 δολ/βαρέλι συμβόλαια Οκτωβρίου) καθώς υπάρχει έντονη συζήτηση για χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές έκλεισαν στο κόκκινο καθώς αρκετές ιαπωνικές εταιρίες (εκ των οποίων η Toyota, Honda και Nissan) αναγκάζονται να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών που έχει προκαλέσει η απόφαση του Τόκιο να αγοράσει από ιδιώτη διαφιλονικούμενα ακατοίκητα νησιά.

«Βραχυπρόθεσμα είναι πηγή ανησυχίας και η πιθανότητα πολέμου έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς» αναφέρει ο Linus Yip της First Shanghai Securities. Επισημαίνει ότι όλα αυτά συμβαίνει ενώ η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει περισσότερων αναπτυξιακών μέτρων από τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v