Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωαγορές χαιρετίζουν τη Fed

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωαγορές μετά την επιθετική κίνηση Bernanke με νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης  Ενισχύονται τα κέρδη μετά το Eurogroup. Τράπεζες και μεταλλευτικές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές καλωσορίζουν την πρωτοβουλία Bernanke για έναν νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κινητοποίηση και των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι χρηματοπιστωτικοί τίτλοι καθώς και οι μεταλλευτικές αφού ευνοούνται από την ανοδική πορεία που καταγράφεται στις τιμές των μετάλλων.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,53% στις 7.422 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,14% στις 3.577 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,65% στις 5.916 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 2,13% στις 8.105 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 1,34% στις 5.405 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 2,39% στις 16.635 μονάδες.

Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών ηγούνται της ανόδου, ενώ ο κλάδος των βασικών πόρων καταγράφει κέρδη 2,5%.

Η Fed δεσμεύθηκε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι το 2015 και δήλωσε ότι προχωρά σε νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης. Τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε μηδενικά επίπεδα έως τα μέσα του 2015, δεσμεύτηκε.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 10 προς 1, η Federal Reserve αποφάσισε να εισαγάγει νέο, τρίτο, πρόγραμμα ανοιχτών αγορών ομολόγων, το αποκαλούμενο QE3, δηλώνοντας ότι θα αγοράζει χρεόγραφα με εγγυήσεις ενυπόθηκα δάνεια κάθε μήνα 40 δισ. δολ., ξεκινώντας από την Παρασκευή. Το νέο πρόγραμμα θα διατηρηθεί έως ότου βελτιωθούν τα πράγματα στην αγορά εργασίας, σημείωσε. Επίσης, θα διατηρήσει το αποκαλούμενο πρόγραμμα Operation Twist, οπότε η κεντρική τράπεζα θα προσθέτει 85 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα κάθε μήνα ως τα τέλη του έτους.

«Με την ισχυρή δέσμευση από τη Fed, την πρόοδο στην Ευρώπη και όταν περάσουν οι εκλογές στις ΗΠΑ η αμερικανική οικονομία θα έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει σημαντική ανάκαμψη το 2013», εκτιμά η Julia Coronado, της BNP Paribas.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v