Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουδιασμένες οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Στάση αναμονής καθώς ξεκινά κρίσιμη εβδομάδα για την ευρωζώνη. Προβληματισμός για τα κινεζικά στοιχεία. Ήπιες πιέσεις στα futures της Wall.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής καθώς αναμένονται εξελίξεις κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στη μάχη κατά της ευρωκρίσης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,09% στις 7221 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,01% στις 3.519 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,02% στις 5.795 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,45% στις 7.848 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,18% στις 5.285 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,34% στις 16.0541 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις δέχονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό από ότι τον προηγούμενο μήνα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εισαγωγές μειώθηκαν αντικατοπτρίζοντας την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα επιβραδύνθηκε.
Παράλληλα, μετά τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ αυξάνονται οι πιθανότητες για τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Οι επενδυτές πάντως, αναμένουν εξελίξεις στη μάχη κατά της ευρωκρίσης αυτή την εβδομάδα. Η πιο κρίσιμη ημέρα είναι η Τετάρτη κατά την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο Γερμανίας θα κρίνει τα η νομιμότητα του γερμανικού νομοσχεδίου για τον ESM. Την Παρασκευή διεξάγεται Eurogroup στην Κύπρο όπου επί τάπητος θα τεθεί η περίπτωση της Ισπανίας.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, ο Jose Manuel Barroso θα παρουσιάσει επισήμως τις προτάσεις της Κομισιόν για τραπεζική ενοποίηση, ενώ διεξάγονται και οι εκλογές στην Ολλανδία.

Ο φαρμακευτικός κλάδος δέχεται πιέσεις με τη μετοχή της Novartis να υποχωρεί κατά 0,5% και της Roche Holding κατά 0,3%. Στον αντίποδα, κέρδη καταγράφουν οι μεταλλευτικές με τη Rio Tinto να ενισχύεται κατά 1,5% και τη BHP Billiton κατά 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v