Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Μίνι ράλι 2,2% σε Ιταλία, Πορτογαλία. Ο απόηχος των δηλώσεων Draghi και η κίνηση-ματ του Πεκίνου με επενδύσεις $157 δισ. Σε απόσταση αναπνοής από το 1,27 το ευρώ. Κάτω από 6% το yield στο ισπανικό 10ετές.

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στον απόηχο των δηλώσεων του Mario Draghi και ενώ η Κίνα προχωρά σε επενδύσεις υποδομών-μαμούθ ώστε να δώσει ώθηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,82% στις 7.226 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,16%  στις 3.550 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,22% στις 5.789 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,77% στις 7.922 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 2,27% στις 5.289 μονάδες και στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη 2,22% στις 16.129 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το ευρώ διαπραγματεύεται σε απόσταση αναπνοής από το 1,27 δολ. και βρίσκεται σε υψηλό δύο μήνων καθώς άγγιξε τα 1,2690 δολ., ενώ έντονες είναι οι κινήσεις και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ισπανίας να υποχωρεί κάτω από το 6% για πρώτη φορά από τον Μάιο. Συγκεκριμένα, η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 5,72% και της Ιταλίας στο 5,07%.

«Είμαι θετικός για τις αγορές βραχυπρόθεσμα. Έχουμε την πολιτική αντίδραση, οι αποτιμήσεις είναι καλές και τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν είναι τόσο καλά», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Graham Bishop της BNP Paribas.

Οι τραπεζικές μετοχές, ο κλάδος των βασικών πόρων και οι κατασκευαστικές ηγούνται της ανόδου με κέρδη από 0,9% έως 1,9%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΒNP Paribas ενισχύεται κατά 3,6%, η Credit Agricole κατά 7,3%, η Commerzbank AG κατά 4,2% και η Deutsche Bank κατά 3,2%. Κέρδη 3% καταγράφει και η μετοχή της Rio Tinto.

Εκτός από την επίδραση Draghi -ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών που προσφεύγουν στον μηχανισμό στήριξης-, οι επενδυτές αναθάρρησαν και από τις κινήσεις του Πεκίνου. Ειδικότερα, στην Κίνα η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων έδωσε το πράσινο φως για επενδύσεις σε 60 έργα υποδομών των οποίων η αξία υπολογίζεται στο 2,1% του κινεζικού ΑΕΠ.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών η εικόνα που σκιαγραφείται είναι θετική. Οι επενδυτές αναθάρρησαν από το απροσδόκητο άλμα της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 1,3%. Τώρα, τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ όπου αναμένονται τα στοιχεία για την ανεργία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v