Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Υπό πίεση οι περισσότεροι δείκτες εκτός Μαδρίτης και Λισαβόνας. Το νέο καμπανάκι από τη Moody's και η παρέμβαση Draghi λίγο πριν από τη σύνοδο της ΕΚΤ. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Ήπιες πιέσεις δέχονται οι περισσότεροι δείκτες καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις τόσο ως προς τη μάχη εναντίον της ευρωκρίσης όσο και από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,41% στις 6.985 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,69% στις 3.429 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,8% στις 5.712 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,82% στις 7.495 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,45% στις 5.0874 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,15% στις 15.247 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, οι πιέσεις χαλαρώνουν μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Mario Draghi, ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε ότι η τοποθέτηση της ΕΚΤ σε 3ετείς κρατικούς τίτλους δεν συνιστά κρατική στήριξη. Με δεδομένη λοιπόν τη θέση του και εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας κινούνται πτωτικά. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρεί στο 6,84% και της Ιταλίας στο 5,75%.

Νέο καμπανάκι, πάντως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση έκρουσε η Moody’s. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναθεώρησε πτωτικά το οutlook για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αρνητικό. Αν και διατήρησε την αξιολόγηση «ΑΑΑ», τόνισε ότι μεγαλύτερη επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης στη Γερμανία, στη Βρετανία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία μπορεί να οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, εντείνεται η κινητικότητα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Έτσι ο πρόεδρος της Ε.Ε., Herman van Rompuy, ταξιδεύει στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Angela Merkel, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti υποδέχεται τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande στη Ρώμη.

Εκτός από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, οι αγορές αναμένουν και τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που ανακοινώνονται την Παρασκευή και θα μπορούσαν να... επιβάλουν στη Fed τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v