Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Μεταλλευτικές και εταιρείες κοινής ωφέλειας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μετά τον Bernanke, η προσοχή στρέφεται στο Mario Draghi. Κλειστή λόγω αργίας η Wall.

Στο ίδιο μοτίβο των διστακτικών κινήσεων συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, δεδομένου ότι και η Wall Street είναι σήμερα κλειστή λόγω αργίας. Ο Ben Bernanke άλλωστε, άφησε μία πόρτα ανοιχτή αλλά δεν προχώρησε σε σαφείς δεσμεύσεις. Τώρα, η προσοχή στρέφεται στο Mario Draghi.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,53% στις 7.007μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,55% στις 3431 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,50% στις 5.739 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,31% στις 7.397 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,46% στις 5.021 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,77% στις 15.215 μονάδες.

Ο μεταλλευτικός κλάδος και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Τα μηνύματα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πυροδοτούν νέα σενάρια για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς φαίνεται ότι ο μεταποιητικός κλάδος πλήττεται από σημαντική επιβράδυνση των παραγγελιών.

Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ για την κινεζική μεταποίηση διαμορφώθηκε κάτω από το 50 – που σηματοδοτεί συρρίκνωση δραστηριοτήτων – για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2011 και συγκεκριμένα στο 49,2 από 50,1 τον προηγούμενο μήνα. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC κινήθηκε πτωτικά για 10ο συνεχή μήνα αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. 

Στην ευρωζώνη, ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών με τους αναλυτές της Markit να προειδοποιούν ότι θα υπάρξει αντίκτυπος και στο ρυθμό ανάπτυξης τρίτου τριμήνου.

Με τη διεθνή επιβράδυνση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, η προσοχή στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες. Στις ΗΠΑ πάντως, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε στην ομιλία του ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει στην εγχώρια οικονομία όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Bernanke παρά τις προσδοκίες απέφυγε να δώσει ρητή δέσμευση για άμεση εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Mario Draghi και στην προσεχή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Στελέχη της ΕΚΤ φαίνεται πως πραγματοποιούν αγώνα δρόμου ώστε να ολοκληρώσουν τις τελικές λεπτομέρειες και να γεφυρώσουν τις διαφωνίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v