Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτιμούν τον Draghi οι ευρωαγορές

Διατηρούν τα κέρδη οι περισσότεροι δείκτες μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη. Τράπεζες-μεταλλευτικές ηγούνται της ανόδου. Σε υψηλά διμήνου το ευρώ πάνω από το 1,26 δολ. Ανοδικά και τα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ πάνω από το 1,26 δολ. διαπραγματεύεται το ευρώ, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο ανακοινώσεις του Mario Draghi αναφορικά με το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την διατήρηση των ευρωεπιτοκίων στο 0,75%.

Μετά την ανακοίνωση, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,27% στις 7.053 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,01% στις 3.440 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,59% στις 5.691 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,56% στις 7.611 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,62% στις 5.081 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει κέρδη 1,38% στις 15.335 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Τράπεζες και μεταλλευτικές ηγούνται της ανόδου, με τη μετοχή της Deutsche Bank να καταγράφει κέρδη 1,5% και της Rio Tinto να ενισχύεται κατά 1,2%. Συνεχίζεται, ωστόσο, η αιμορραγία της Nokia μετά την απογοητευτική παρουσίαση των νέων κινητών Lumia. Μετά τη χθεσινή βουτιά κατά 13%, σήμερα η μετοχή υποχωρεί 2,4%.

Το ευρώ ενισχύεται μετά την απόφαση της ΕΚΤ σε υψηλά δυο μηνών τόσο έναντι του δολαρίου (στα 1,2646 δολάρια) όσο και έναντι του γεν (στα 99,299 γεν).

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι θα αφορά αποκλειστικά παρεμβάσεις από τη δευτερογενή αγορά, θα συνοδεύεται και από αυστηρούς όρους ενώ θα αναζητηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ "στην εποπτεία και τον προσδιορισμό των όρων".

Νωρίτερα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5% και δεν προέβη σε κάποια μετατροπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στην ευρωζώνη. Υποβάθμισε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των "μεγάλων" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v