Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη για τους δείκτες και κυρίως σε Μαδρίτη, Μιλάνο. Σε απόσταση αναπνοής από το $1,29 το ευρώ. Υποχωρούν τα yield Ισπανίας και Ιταλίας. Πράσινο φως από το γερμανικό δικαστήριο για ESM. Οι δηλώσεις Barroso.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε τελικά το πράσινο φως για την επικύρωση του ESM από την Bundesbank, αν και υπό προϋποθέσεις, ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν ζήτησε ρητά αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να κινηθούμε στον δρόμο για ομοσπονδία κρατών της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,99% στις 7.382 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% στις 3.560 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 1,62% στις 8.062 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,88% στις 5.377 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,29% στις 16.432 μονάδες.

Το ευρώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το 1,29 δολ. (1,2897 δολ.), ενώ πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα η αποδόση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί στο 5,62% και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 5,03%.

Οι επενδυτές, άλλωστε, βλέπουν πως απομακρύνονται βασικά εμπόδια στη μάχη κατά της ευρωκρίσης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε τις ενστάσεις κατά της επικύρωσης του ESM, ζητώντας όμως να μην υπερβεί τα 190 δισ. ευρώ η γερμανική επιβάρυνση χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.

Παράλληλα, εν μέσω πολλών αμφισβητήσεων για το μέλλον και την ενότητα της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της Κομισιόν εκφράζει το δικό του όραμα, εκείνο της Ομοσπονδίας Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητά ρητά νέα ευρωπαϊκή συνθήκη.

Επίσης, σήμερα οι Ολλανδοί ψηφίζουν για τη νέα τους κυβέρνηση, σε μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται μικρογραφία της πάλης που λαμβάνει χώρα στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, σήμερα ξεκινά και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν εξελίξεις ως προς το εάν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αμερικανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v