Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικές προοπτικές Q2 πιέζουν τις ευρωαγορές

Με την παγκόσμια ανάπτυξη υποτονική και την ευρωζώνη αδύναμη να επιλύσει την κρίση χρεών, οι αγορές προετοιμάζονται για απογοητευτικά Q2. Πτώση ευρωαγορών επί 5η συνεδρίαση, αλλά άνοδος στην Μαδρίτη.

Υποχωρούν οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πτώση επί 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα μεταφραστεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου από τις επιχειρήσεις.

Οι αμφιβολίες για την δυνατότητα της ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση χρεών και να κατεβάσει το κόστος δανεισμού μεγάλων οικονομιών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εξακολουθούν εν τω μεταξύ να τροφοδοτούν τις ανησυχίες.

Πάντως μετά από πτωτικό άνοιγμα, οι τάσεις αυτή την ώρα είναι μικτές και ο δείκτης FTSE κινείται 0,1% χαμηλότερα στις 5.659 μονάδες, ο DAX ενισχύεται 0,66% στις 6.481 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 0,16% στις 3.170 μονάδες.

Θετικά πρόσημα επικρατούν και στις αγορές futures στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street.

Οι μετοχές στην Μαδρίτη κινούνται θετικά, καθώς αποτιμούν τα μέτρα στήριξης των ισπανικών τραπεζών που αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές Αρχές και ο δείκτης ΙΒΕΧ κερδίζει 1,08%.

Ο τίτλος της BBVA ενισχύεται 1,7% αντλώντας στήριξη και από την αναβάθμιση της μετοχής από την Nomura.

Τις μεγαλύτερες απώλειες συνεχίζουν να υφίστανται οι μετοχές επιχειρήσεων ενέργειας και φυσικών πόρων, εξαιτίας των φόβων για παγκόσμια επιβράδυνση. Η Rio Tinto υποχωρεί 1,5% και η BP 0,6%.

Κατά τα λοιπά, η μετοχη της Burberry Group διολισθαίνει 5% καθώς τα αποτελέσματα της αλυσίδας ειδών πολυτελείας δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές. Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton ακολουθεί με πτώση 2,6%. 

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να προσφύγει και η Ρώμη σε μηχανισμό διάσωσης, ενώ το προσχέδιο του μνημονίου για την διάσωση των ισπανικών τραπεζών έδειξε ότι έπεται «κούρεμα» στους ομολογιούχους.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες επί 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, που είναι το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Μάιο.

Με πτώση επί 4η συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκαν και οι περισσότερες ασιατικές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v