Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αμηχανία οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικτά πρόσημα και οριακές κινήσεις ενόψει Eurogroup. Θετικό πρόσημο για αμυντικούς κλάδους, κοινής ωφέλειας, φάρμακα και τρόφιμα. Στο $1,23 το ευρώ, ενώ το ισπανικό spread "χτύπησε" και πάλι 7%.

Μικτά πρόσημα και οριακές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες  εν όψει του σημερινού Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,07% στις 6.405 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,28% στις 3.159 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,39% στις 5.640 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,17 % στις 6.660 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 0,72% στις 4.773 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,05% στις 13.737 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου πέρασε και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7%. Το ευρώ, αν και νωρίτερα υποχώρησε σε χαμηλό 2 ετών, στο $1,2225, ανακάμπτει στο επίπεδο του 1,23 δολ.

Στα χρηματιστήρια, οι κλάδοι που καταγράφουν θετικό πρόσημο είναι πρωτίστως αμυντικοί, όπως οι εταιρίες κοινής ωφέλειας, φαρμακοβιομηχανίες και ο κλάδος τροφίμων.

Ήπιες πιέσεις δέχονται και τα dutures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά, με τη Σαγκάη να κλείνει στο -2,4% συνεπεία της απότομης πτώσης του πληθωρισμού, αλλά και της προειδοποίησης του πρωθυπουργού Wen Jiabao για τεράστιες πτωτικές πιέσεις στην κινεζική οικονομία.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στο Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν: στο πακέτο της Ισπανίας, στην προσφυγή της Κύπρου και βεβαίως στον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος της Ελλάδας.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές αποκαλύπτει ότι θα δοθεί στην Ισπανία παράταση ενός έτους για την επίτευξη των στόχων ελλείμματος. Αναφέρει μάλιστα ότι σήμερα αναμένεται να υπογραφεί και το μνημόνιο συνεργασίας της Ισπανίας με την ΕΕ, αποκαλύπτοντας ότι θα υπάρξει μία bad bank και όρος για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% για όλες τις τράπεζες της Ισπανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v