Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση ευρωαγορών

Υποτονικό κλίμα εξαιτίας της αργίας στην Wall επικράτησε στις ευρωαγορές. Πιέσεις σε ενέργεια και τράπεζες, στο επίκεντρο η Barclays. Όλα τα βλέμματα στις συνεδριάσεις ΕΚΤ και ΒοΕ σήμερα. Διορθώνει με πτώση 1$ το πετρέλαιο.

Συνεδριάσεις με πτωτικές αλλά ήπιες τάσεις εκτυλίχθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αργία στην Wall Street της Νέας Υόρκης να δημιουργεί διεθνώς υποτονικό χρηματιστηριακό κλίμα.

Στήριξη πρόσφεραν οι προσδοκίες για κινήσεις στην σκακιέρα της νομισματικής πολιτικής από τις συνεδριάσεις ΕΚΤ και ΒοΕ την Πέμπτη, ενώ αρνητικά επέδρασαν τα χειρότερα των αναμενόμενων στατιστικά στοιχεία σε Βρετανία και Γερμανία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,06% στις 5.684 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,2% στις 6.565 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,11% στις 3.268 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, το ενδιαφέρον μονοπώλησε η Barclays, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την εξέλιξη της κατάθεσης του πρώην CEO της βρετανικής τράπεζας στο κοινοβούλιο, σχετικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor. Ο τίτλος μετά από αρκετές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στο Λονδίνο, έκλεισε με πτώση 0,6%.

Κατά τα λοιπά, πιέσεις επικράτησαν στους κλάδους τραπεζών, ενέργειας και κοινής ωφέλειας όπου η Iberdrola έκλεισε με πτώση 5,8%.

Η Societe Television Francaise 1 ενισχύθηκε αισθητά κατόπιν θετικής σύστασης της UBS για την μετοχή της.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με μικρή πτώση, έχει καταθέσει ράλι τιμών 5,2% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο δείκτης παραμένει σε θετικό πρόσημα για το σύνολο της εβδομάδας, που είναι η 5η συνεχόμενη ανοδική.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bank of England αύριο. Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία για την ανεργία Ιουνίου στις ΗΠΑ, που θα κοινοποιηθούν την Παρασκευή.

Στις υπόλοιπες αγορές, το πετρέλαιο Brent που εκτινάχθηκε 3% και πλέον χθες εξαιτίας της γεωπολιτικής έντασης με το Ιράν, υποχωρεί σχεδόν ένα δολάριο σήμερα στα 88,49 δολ. ααανά βαρέλι.

Μικρές μεταβολές καταγράφει το συμβόλαιο του χρυσού, στα 1.616 δολ. ανά ουγκιά, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 4% από την αρχή της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v