Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Η δικαιοσύνη ανοίγει την υπόθεση Bankia

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανοίγει την υπόθεση Bankia και ξεκινά έρευνα εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Rodrigo Rato, αλλά και 32 ακόμη στελεχών της.

Ισπανία: Η δικαιοσύνη ανοίγει την υπόθεση Bankia
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανοίγει την υπόθεση Bankia ξεκινώντας έρευνα εναντίον του πρώην προέδρου της τράπεζας Rodrigo Rato, αλλά και 32 ακόμη στελεχών της. Αυτό αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο... νομικές πηγές. Επισημαίνεται ότι ο Rodrigo Rato είναι από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Ισπανίας, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών, αλλά και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περίοδο 2004-2007.

Η Bankia σχηματίστηκε από τη συγχώνευση επτά αποταμιευτικών τραπεζών και στη συνέχεια προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προσελκύοντας το ενδιαφέρον 400.000 Ισπανών επενδυτών. Έκτοτε η τιμή της μετοχής έχει κατρακυλήσει κατά 75%. Στη δικαιοσύνη έχουν στραφεί καταναλωτικές ομάδες και μέτοχοι της τράπεζας, ζητώντας να διεξαχθεί ποινική έρευνα.

Οι σκηνές που εξελίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη γενική συνέλευση μετόχων της Bankia ήταν δραματικές. «Περισσότεροι από 100 επενδυτές -ορισμένοι δακρύζοντας- έπαιρναν το μικρόφωνο για να εκφράσουν την οργή τους στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο Jose Ignacio Goirigolzarri, ενώ περίπου 50 άτομα χτυπούσαν κατσαρόλες και φυσούσαν σφυρίχτρες», μετέδωσε το Reuters

Ορισμένοι μέτοχοι διαμαρτύρονται για τη μετατροπή των μετοχών τους σε προνομιούχες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, άλλοι είναι εξοργισμένοι για τις αστρονομικές αποδοχές των 22 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στα υψηλόβαθμα στελέχη το 2011, τη χρονιά όπου η τράπεζα κατέγραψε ζημίες 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα και τη διάσωση της τράπεζας από την ισπανική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v