Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό πάρτι στις ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη για τους δείκτες μετά την συμφωνία στις Βρυξέλλες. Πάνω από το $1,26 το ευρώ. Μίνι ράλι 3,5% σε Μαδρίτη και Μιλάνο και άλμα 4,6% για τράπεζες. Πτωτικά οι αποδόσεις στα ομόλογα.

Το απροσδόκητα θετικό αποτέλεσμα από την πρώτη ημέρα της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες έδωσε το έναυσμα για μίνι ράλι στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, άλμα 2% του ευρώ που ξεπέρασε τα $1,26 και σημαντική μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,35% στις 6294 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,47% στις 3127 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,46% στις 5.573 μονάδες.

Άλμα 3,87% καταγράφει ο ισπανικός ΙΒΕΧ στις 6981 μονάδες. Ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 1,7% στις 4660 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 3,24% στις 13.826 μονάδες.

«Ενώ όλοι προετοιμάζονταν για μία ακόμη βαρετή συνεδρίαση καθώς τελείωνε η εβδομάδα, λίγοι τίτλοι ειδήσεων από τη σύνοδο της ΕΕ ώθησαν την αγορά έξω από τη μιζέρια» δήλωσε ο Cameron Peacock, αναλυτής της IG Markets. Σημείο αιχμής για τις αγορές αποτελεί ο συμβιβασμός της Γερμανίας να αποδεχθεί στήριξη των ομολόγων από τους μηχανισμούς EFSF και ESM.

Η απόφαση για στήριξη των τραπεζών απευθείας από τον EFSF και τον ESM χωρίς την εμπλοκή / επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών έδωσε ώθηση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, δεδομένου μάλιστα ότι οι αγορές ξαφνιάστηκαν από τη συμφωνία. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ευρωζώνης καταγράφει ράλι 4,6% ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Unicredit ενισχύεται κατά 6,9, της BBVA κατά 6,7% και της Banco Santander κατά 6,7%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v