Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη... με δόντια στις ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Οι αμυντικοί κλάδοι ηγούνται της ανόδου. Πυρετώδεις διεργασίες στην ΕΕ ενόψει της συνάντησης Merkel - Hollande και της αυριανής Συνόδου. Ελπίδες από Κίνα.

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες την παραμονή της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Παρίσι για τη συνάντηση της Angela Merkel και του Francois Hollande. Λίγο πριν από αυτήν, πάντως, η Angela Merkel αποσαφήνισε τις προθέσεις της τασσόμενη με κατηγορηματικό τρόπο ενάντια στα ευρωομόλογα. 

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,16% στις 6.146 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% στις 3.024 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,42% στις 5.470 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,55% στις 6.564 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,4% στις 4.574 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,47% στις 13.031 μονάδες.

Οι αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι η νευρικότητα είναι έντονη. Νωρίτερα, η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 9 δισ. ευρώ από δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, αλλά με εκτίναξη επιτοκίου σε απόσταση αναπνοής από το 3%.

Ενώ το κόστος δανεισμού σε Ιταλία και Ισπανία παραμένει σε κρίσιμα επίπεδα, οι υπουργοί Οικονομικών των "4" (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία) βρίσκονται σχεδόν σε συνεχή συνεδρίαση. Μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, προχώρησαν σήμερα το πρωί σε teleconference, ενώ ένα ακόμη έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, ενόψει και της κρίσιμης συνάντησης Hollande - Merkel.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο φρενήρης κύκλος των επαφών. Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται τις ανόδου, όπως και αποκαλούμενοι αμυντικοί κλάδοι, με τον κλάδο της υγείας και τις εταιρίες κοινής ωφέλειας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στήριξη στις αγορές παρέχεται και από τις εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς η China Securities Journal δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει πιο δραστική πολιτική για να εξασφαλίσει την αναπτυξιακή της πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v