Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αμηχανία οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Κέρδη για Μιλάνο και Μαδρίτη μετά την ισπανική δημοπρασία. Νευρικότητα ενόψει της έκθεσης για ισπανικές τράπεζες και του Eurogroup. Πιέσεις στα εμπορεύματα.

Σε κλίμα νευρικότητας διεξάγεται η σημερινή συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς άπαντες αναμένουν κρίσιμες εξελίξεις από την Ισπανία και ενώ τα τελευταία στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν είναι ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,14% στις 6383 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29 στις 3117 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,51% στις 5.591 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει κέρδη 1,01% στις 6871 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,53% στις 4653 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,86% στις 13.851 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η προσοχή των αγορών στρέφεται και σήμερα στη Μαδρίτη ,καθώς η Ισπανία προχώρησε σε δημοπρασία ομολόγων εν μέσω δυσμενούς περιβάλλοντος. Η Μαδρίτη ξεπέρασε τον στόχο άντλησης 2 δισ. ευρώ, αλλά με πολύ ακριβό κόστος, καθώς το επιτόκιο για τα 5ετή ομόλογα ξεπέρασε το 6%.

Σήμερα επίσης αναμένεται να κοινοποιήσει η Μαδρίτη την έκθεση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες της χώρας και να ζητήσει επισήμως στήριξη από την ΕΕ ύψους 100 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά, ενώ οι ειδήσεις από την διεθνή οικονομία δεν είναι θετικές. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κινεζικό μεταποίηση της HSBC υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό 7 μηνών και συγκεκριμένα στο 48,1 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε πιέσεις σε μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον κλάδο των εμπορευμάτων.

Η τιμή Brent σε χαμηλό 18 μηνών, με πτώση 83 σεντ στα 91,86 δολ. Ο χαλκός υποχωρεί κατά 1,6% στα 7.425 δολ. ανά τόνο και το νικέλιο κατά 1,8% στα 16.885 δολ ανά τόνο. Κατά συνέπεια, στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ο κλαδικός δείκτης των βασικών πόρων υποχωρεί κατά 2,2%

Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απογοήτευσε τους επενδυτές. Η Fed ανακοίνωσε παράταση του Operation Twist μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ η πλειονότητα των επενδυτών ανέμενε ακόμη πιο δραστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Παράλληλα, προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v