Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Άνοδος μεγαλύτερη απο 1% σε Μαδρίτη, Μιλάνο. Η Ισπανία πέτυχε στόχους στη δημοπρασία. Η προσοχή στις κεντρικές τράπεζες και το G20 μετά και την αιφνίδια βουτιά στο ZEW.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η Ισπανία πέτυχε τον στόχο άντλησης των 3 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία, αν και με πολύ υψηλότερο κόστος. Σημαντικό ρόλο παίζει και η προσδοκία για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, αλλά και η προσμονή από τη διήμερη σύνοδο της Fed που ξεκίνησε σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,31% στις 6.267 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 3.058 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,82% στις 5.536 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,33% στις 6.606 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,03% στις 4.576 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη κατά 1,19% στις 13.165 μονάδες.

Κέρδη καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η Μαδρίτη πέτυχε σήμερα τον στόχο άντλησης 3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, αν και το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας το 5% για 12μηνα έντοκα γραμμάτια. Επίσης, οι ξένοι αναλυτές στέκονται στα ευοίωνα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές διατηρούν τα μικρά έστω κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την αιφνιδιαστική βουτιά του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 1998. Κατά πολλούς αναλυτές, αυτή η απότομη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία ενδέχεται να πυροδοτήσει κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Η προσοχή στρέφεται στη Fed που ξεκίνησε σήμερα τη διήμερη σύνοδό της. Και στο G20 άλλωστε, που ολοκληρώνεται σήμερα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζεται όχι μόνο στην κρίση χρέους, αλλά και στην ανάγκη για ανάπτυξη.

Ακόμη και το αρχικό σοκ από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, επηρέασε μόνο προσωρινά τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Υπήρξε βεβαίως η διαβεβαίωση από τις γερμανικές αρχές ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα εμποδίσει την επικύρωση του ESM από το γερμανικό κοινοβούλιο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v