Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κεντρικές τράπεζες ωθούν τις ευρωαγορές

Κέρδη για όλους τους δείκτες και άλμα 2% στο Μιλάνο. Η προσοχή στραμμένη στις ελληνικές εκλογές. Τα σενάρια για συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών και οι δεσμεύσεις της ΕΚΤ. Ανοδικά τα futures της Wall.

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες με στήριξη κυρίως από τις αναφορές για σχέδιο συντονισμένης δράσης των κεντρικών τραπεζών την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις αυτές, όπως και το γεγονός ότι ήδη η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε αναπτυξιακό πακέτο 100 δισ. στερλινών, δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν διστακτικά στις χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω όμως έντονης νευρικότητας αναφορικά με τις εκλογές στην Ελλάδα. Και ο Mario Draghi διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει νέα ρευστότητα στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,93% στις 6.195 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,56% στις 3.079 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,47% στις 5.492 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 0,93% στις 6.758 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 1,28% στις 4.504 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει μίνι ράλι 2,2% στις 13.372 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Το ευρώ είναι σταθερό στο 1,2630 δολ.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές από το G20, αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε συντονισμένη δράση ώθησης της οικονομίας με παροχή ρευστότητας εάν οι εκλογές στην Ελλάδα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να μην αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών και ανακοίνωσε πακέτο 100 δισ. στερλινών για την προάσπιση της βρετανικής οικονομίας από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας κατά τη σημερινή της σύνοδο αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, διακηρύσσοντας ωστόσο την ετοιμότητά της για δράση. Και ο Καναδάς δήλωσε διά στόματος του κυβερνητικού του εκπροσώπου «έτοιμος να δράσει» σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μετοχή της HSBC Holding και της ισπανικής BBVA καταγράφουν κέρδη 1%.Υψηλότερα κινείται και ο ενεργειακός κλάδος, με τη μετοχή της BP να ενισχύεται επίσης κατά 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v