Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη νευρικότητα στις ευρωαγορές

Προβληματισμός στις χρηματιστηριακές αγορές από τις εξελίξεις στα ομόλογα. Απόδοση 7% "χτύπησαν" τα ισπανικά 10ετή μετά τη Moody's. Άλμα στο κόστος δανεισμού Ιταλίας στη δημοπρασία.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά το διπλό χτύπημα της Moody’s και έντονη νευρικότητα στην αγορά ομολόγων, μετά το διπλό χτύπημα της Moody's και το νέο άλμα στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας κατά τη σημερινή δημοπρασία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,72% στις 6108 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,83% στις 3004 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,71% στις 5.445 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,04% στις 6613 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,53% στις 4385 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,75% στις 12.795 μονάδες.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας το 7%. Παράλληλα, η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,5 δισ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία 3ετών ομολόγων, αλλά το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο, στο 5,3% από 3,91% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Η Moody’s υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες την αξιολόγηση της Ιβηρικής χώρας (Baa3) και την κρατά οριακά πάνω από τα "σκουπίδια" (Junk). Σε Βα3 υποβαθμίστηκε η αξιολόγηση της Κύπρου από τον ίδιο οίκο. Επίσης, η Moody’s θέτει την αξιολόγηση της Ισπανίας υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση. 

Βουτιά 10% καταγράφει η μετοχή της Nokia καθώς η διοίκησή της ανακοίνωσε αλλαγές στο management, περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας και κλείσιμο εγκαταστάσεων σε τρεις χώρες. Κάθετη πτώση 7,2% καταγράφει και η μετοχή της Credit Suisse καθώς η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε πως θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v