Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη αλλά και προβληματισμός στις ευρωαγορές

Κέρδη 1% σε πολλές αγορές, πρόσκαιρο άλμα στην Μαδρίτη. Μίνι ράλι τραπεζών. Ανησυχίες στο Μιλάνο, υποχωρεί ο ΜΙΒ, έχασε τα αρχικά κέρδη το ευρώ. Ξανά στο 6,44% η απόδοση του 10ετούς Ισπανίας.

Ράλι ανακούφισης επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς το Eurogroup απάντησε θετικά στο -ανεπίσημο προς το παρόν- αίτημα της Ισπανίας για στήριξη του τραπεζικού της κλάδου με 100 δισ. ευρώ.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατεγραψε άλμα έως 4,5%, οι μετοχές των τραπεζών αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, το ευρώ ανέκαμψε πάνω από το 1,26 δολ. και οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας υποχώρησαν αισθητά.
 
Το μεσημέρι πάντως οι επιφυλάξεις επιστρέφουν στην επενδυτική ψυχολογία και τα κέρδη περιορίζονται.

Στους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1,38% στις 6.215 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,04% στις 3.083 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,38% στις 5.455 μονάδες.

Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί 0,38% καθώς θεωρείται πολύ πιθανό ότι είναι η σειρά της Ιταλίας να περάσει στο προσκήνιο της κρίσης χρεών, μετά την προσφυγή και της Ισπανίας στους μηχανισμούς διασώσεων.

Ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη ενισχύεται αυτή την ώρα 1,43%.

Ανοδικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύεται σημαντικά, ενώ ο δείκτης των βασικών πόρων καταγράφει άνοδο 2,8%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η μετοχή της Banco Santander καταγράφει άλμα 7%, της BBVA 8%, ενώ η γαλλική Credit Agricole ενισχύεται 3,8%.

«Τα 100 δισ. ευρώ είναι μεγάλο νούμερο, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν. Μειώνεται ο συστημικός κίνδυνος», εξηγεί και ο David Theboault της Global Equities.

Αρκετοί αναλυτές πάντως, επισημαίνουν ότι η επί της αρχής συμφωνία για την στήριξη των ισπανικών τραπεζών είναι ένα πρώτο βήμα. Τονίζουν ότι απαιτείται μόνιμη λύση όως η τραπεζική ενοποίηση της ευρωζώνης και επισημάινουν ότι μέχρις ότου αρθεί και η αβεβαιότητα για τις εκλογές στην Ελλάδα, θα υπάρχει νευρικότητα στις αγορές.

¨Ετσι το ευρώ έχασε τα αρχικά του κέρδη (1,2634 δολ) και τώρα διαπραγματεύεται στο 1,2557 δολ. Επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας - αν και νωρίτερα μειώθηκαν στο 6,05% τώρα ενισχύονται στο 6,44%.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η τιμή Brent ενισχύεται κατά 1,90 δολ. στα 101,36 δολ./βαρέλι. Σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλαν και τα απροσδόκητα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας και η εκτόξευση εξαγωγών και εισαγωγών σε επίπεδα υπερδιπλάσια των εκτιμήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v