Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση των αγορών διά χειρός Fitch και Fed

Απώλειες στις αγορές μετά την υποβάθμιση Ισπανίας. Πιέσεις προς τη Μέρκελ για δράση. Γερμανικό κατενάτσιο ενόψει συνόδου κορυφής και βολές για Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Πτώση 1% για DAX. Βουτιά πετρελαίου.

Τη σκυτάλη από τον πρόεδρο Oμπάμα, που κάλεσε την Ευρώπη να δράσει ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης ανεξέλεγκτων διαστάσεων, πήρε χθες ο επικεφαλής της FED Ben Bernanke.

Ζήτησε από τους Ευρωπαίους περισσότερα μέτρα, ενώ δήλωσε έτοιμος να παρέμβει αν η κρίση στη γηραιά ήπειρο απειλήσει περισσότερο την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ. Κινούμενος ουσιαστικά στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ευρωπαίο ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, έδειξε προς την πλευρά των πολιτικών, καλώντας τους σε δράση.

Ο Νότος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες (σε ΒΒΒ από Α) από τον οίκο Fitch. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, μόνο η Moody’s διατηρεί την Ισπανία στην κατηγορία Α (στο A3 συγκεκριμένα). Πιθανή υποβάθμιση από τη Moody's θα οδηγήσει αυτόματα σε σημαντική άνοδο του κόστους δανεισμού των τραπεζών της Ιβηρικής από την ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί αυτόματα θα αυξηθεί το «κούρεμα» που επιβάλλει η κεντρική τράπεζα για να δώσει ρευστότητα με εγγύηση τα ισπανικά ομόλογα.

Οι συνεχείς πιέσεις που συνδυάζονται με τις εκκλήσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία για στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές, όμως, δεν φαίνεται προς ώρας να κάμπτουν την Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσγείωσε χθες ξανά τις προσδοκίες για αποφασιστικές κινήσεις και υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι η ευρωπαϊκή σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα θα μπορούσε να αποφέρει ένα «master plan» για το μέλλον της Ευρώπης. «Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει μία και μόνο σύνοδος, που θα αποφασίσει το μεγάλο βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, έκανε ένα βήμα παραπέρα επαναφέροντας το θέμα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη θα βρίσκονται οι χώρες που θα πειθαρχήσουν και θα συμμαζέψουν τα οικονομικά τους και στη δεύτερη οι υπόλοιπες. Σύμφωνα δε, με το πρακτορείο Reuters, το Σάββατο θα διεξαχθεί έκακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και η Ισπανία θα ζητήσει επισήμως στήριξη για τις τράπεζές της.

Κόκκινα τα ταμπλό

Κόκκινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό στον απόηχο της ισπανικής υποβάθμισης. Η κατάθεση Bernanke στο Κογκρέσο και η μείωση των επιτοκίων στην Κίνα δεν κατάφεραν να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα στις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,82% στις 6.093 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,1% στις 3.037 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,93% στις 5.397 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,06% στις 6.434 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,11% στις 4.462 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,55% στις 13.333 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο προβληματισμός για την πορεία της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας ασκεί πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Καταγράφεται πτώση κατά 2 δολάρια για την τιμή Brent στα 97,93 δολ./βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχωρεί κατά 2,45% στα 82,73 δολ./βαρέλι. Κατά πόδας ακολουθούν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Η μετοχή της Royal Dutch Shell υποχωρεί κατά 1%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των μεταλλευτικών εταιριών καταγράφει πτώση 2,1%.

Οι εισαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν με το μεγαλύτερο ποσοστό διετίας, αντικατοπτρίζοντας την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης. Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της βλέποντας συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 0,1% το β΄ τρίμηνο.

Οι αγορές, παράλληλα, απογοητεύτηκαν και από τη χθεσινή κατάθεση του Ben Bernanke στο Κογκρέσο, στην οποία δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τρόπους στήριξης της οικονομίας, όπως ήλπιζαν αρκετοί επενδυτές. Παράλληλα, ο αρχικός ενθουσιασμός από τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα κατά 25 μονάδες βάσης -η πρώτη από το 2008- γρήγορα εξανεμίστηκε καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν εκ νέου στα δυσοίωνα στοιχεία για τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη. «Το γεγονός ότι η Κίνα προχωρά σε πιο επιθετική δράση από ό,τι αναμενόταν μπορεί να δείχνει ότι υπάρχει και μεγαλύτερη ανησυχία για την κατάσταση στην κινεζική ανάπτυξη και στις προοπτικές της», εξηγεί ο Su-Lin Ong, της RBC Capital Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v