Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμηχανία στις ευρωαγορές εν όψει G7

Μικτά σινιάλα και διστακτικές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Κλειστή η αγορά του Λονδίνου. Οι προσδοκίες από το G7 και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ. Μπαράζ δυσμενών οικονομικών μεγεθών για την ευρωζώνη.

Μικτά σινιάλα και διστακτικές κινήσεις είναι η εικόνα από τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση του G7, όπου το βασικό θέμα συζήτησης είναι η κατάσταση στην ευρωζώνη και ενώ υπήρξε μπαράζ δυσμενών οικονομικών μεγεθών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,86% στις 5.926 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,44% στις 2.967 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο το χρηματιστήριο είναι κλειστό για τον εορτασμό του αδαμάντινου ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,31% στις 6.258 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κατά 0,28% στις 4.484 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,06% στις 12.886 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σήμερα διεξάγεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7 με βασικό θέμα στην ατζέντα τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και κυρίως το επίμαχο ζήτημα της κρίσης στην Ισπανία. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, σε μία δραματική έκκληση λίγο πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη, επισήμανε πως οι πόρτες των αγορών είναι πλέον κλειστές για τη χώρα.

Επίσης, οι επενδυτές αναμένουν δύο ακόμη βασικά γεγονότα αυτήν την εβδομάδα: τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και την κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, την Πέμπτη. Επισημαίνεται ότι οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για δράση είναι ιδιαίτερα έντονες. Ακόμη και η Christine Lagarde ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς μείωση των επιτοκίων.

Πολλώ γε μάλλον όταν τα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης είναι απογοητευτικά. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1%, ενώ κάθετη ήταν η πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας κατά 1,9%.

«Οι επενδυτές στηρίζουν τις ελπίδες τους στις συναντήσεις του G7 και της ΕΚΤ και έχουν ενθαρρυνθεί κάπως από τις ενδείξεις για αλλαγή στην πολιτική της Γερμανίας», δηλώνει ο Ham Sung - sik, αναλυτής της Daishin Securities και συμπληρώνει: «Χρειαζόμαστε, όμως, απτά αποτελέσματα για να δούμε ότι φτάσαμε στον πάτο στις αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v