Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο M. Draghi περιορίζει την άνοδο στις ευρωαγορές

Περιορίζεται η αρχική μεγάλη άνοδος στις ευρωαγορές, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και την συνέντευξη Draghi, που διασκέδασε τις προσδοκίες για νέες επιθετικές κινήσεις.

Περιορίζεται η αρχική μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και την συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi, που διασκέδασε τις προσδοκίες των αγορών για νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας.

Οι εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναλάβει δράση για την τόνωση της οικονομίας και την αποτροπή εμβάθυνσης της κρίσης στην ευρωζώνη, έδωσαν αρχικά μεγάλη ώθηση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Οι κυκλικές μετοχές κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει σήμερα, μπορεί να δώσει ενδείξεις για μείωση επιτοκίου ή για έναν νέο γύρο παροχής φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να αμβλύνει τις ανησυχίες αναφορικά με τις τράπεζες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Κέρδη 1,8% καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, με την Lloyds Banking Group να ενισχύεται κατά 4,8%, την Barclays κατά 5,16%, την HSBC 2,5%, στην αγορά του Λονδίνου. Στη Γαλλία, η Credit Agricole ενισχύεται κατά 1,5%, η BNP Paribas κατά 1,4% και η Societe Generale κατά 1,5%. Κέρδη έως και 2,5% για την Commertzank και έως 1,2% για την Deutsche Bank. Αντιθέτως, η ανακοίνωση για πτώση των κερδών στο α’ τρίμηνο, ρίχνει τη μετοχή της Royal Ahold κατά 3%.

Η άνοδος στις περισσότερες ευρωαγορές περιορίζεται αυτή την ώρα κάτω από το +1%.

Νωρίτερα ο δείκτης FTSE του Λονδίνου ενισχύθηκε ως 1,18% στις 5.322 μονάδες, ενώ κέρδη 1,68% κατέγραψε ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, με την απόδοση του ισπανικού 10ετούς στο 6,28%, του ιταλικού στο 5,62%, ενώ στο 1,27% διαμορφώνεται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund.

Ανοδικά κινείται το ευρώ, καθώς οι επενδυτές "κόβουν" τις short θέσεις τους, αν και οι ανησυχίες αναφορικά με την δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας και την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, περιορίζουν το περιθώριο ανόδου του. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,2516 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v