Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσβησε το ράλι ανακούφισης στις ευρωαγορές

Τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν για τις ευρωαγορές. Πτώση 1,5% σε Μαδρίτη, Μιλάνο. Νέα ρεκόρ "χτύπησαν" οι ισπανικές αποδόσεις. Στα 1,2634 δολ. υποχωρεί το ευρώ. Εκτίναξη επισφαλών δανείων στην Ισπανία.

Εξαιρετικά βραχύβια αποδείχθηκε η ανακούφιση στις ευρωπαϊκές αγορές από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Η αβεβαιότητα που παραμένει, η εκτίναξη των επισφαλών δανείων στην Ισπανία και η αναρρίχηση των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων σε νέο ρεκόρ υπενθυμίζουν σε όλους ότι η κατάσταση παραμένει ευάλωτη στην ευρωζώνη.

Τα αρχικά κέρδη από τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες εξανεμίστηκαν. Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,12% στις 6237 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,7% στις 3067 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,02% στις 5.478 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,66% στις 6.541 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,22% στις 4573 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,53% στις 13.052 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ αν και είχε ξεπεράσει το 1,27 δολ., τώρα διαπραγματεύεται στα 1,2632 δολ. Το κρισιμότερο σημείο όμως, είναι ότι οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας το 7,12%.

Οι αναλυτές εξ αρχής, εφιστούσαν προσοχή και προέβλεπαν ότι η περίοδος νευρικότητας για τις αγορές δεν έχει λήξει. Υπάρχουν άλλωστε, πολλές πηγές αβεβαιότητας: ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις για την χαλάρωση του μνημονίου, οι εξελίξεις αναφορικά με την Ισπανία και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ ως προς τα ευρωομόλογα και το σύμφωνο ανάπτυξης.

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε αύξηση των επισφαλών δανείων στη χώρα στο 8,72% του συνόλου των δανείων τον Απρίλιο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1994.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v