Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ώθηση στις ευρωαγορές

Αντίδραση ανακούφισης στις αγορές. Κέρδη άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη. Ανατροπή εικόνας σε Μαδρίτη και Μιλάνο με αρνητικό γύρισμα. Το 7,1% "χτύπησαν" τα ισπανικά 10ετή.

Ο δραχμαγεδδών αποφεύχθηκε. Προς το παρόν τουλάχιστον. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά, με ώθηση κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο των βασικών πόρων. Σε Ισπανία και Ιταλία όμως, τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν και οι δείτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο καθώς και οι αποδόσεις των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων ακολουθούν εκ νέου ανοδική πορεία

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,02% στις 6289 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,85% στις 3113 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 1,17% στις 5.543 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 0,71% στις 6671 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται ανοδικά κατά 0,56% στις 4588 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,14% στις 13.238 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Η μετοχή της Credit Agricole ενισχύεται κατά 1.8% και της BNP Paribas κατά 1.7%.

Το ευρώ έχει χάσει μέρος των αρχικών του κερδών με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σε απόσταση αναπνοής από τα 1,27 δολ, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent ενισχύεται περισσότερο από 1% στα 98,60 δολ. Η τιμή του χαλκού καταγράφει άνοδο 0,7% στα 7,565 δολ. ανά τόνο.

Κατά συνέπεια, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου καταγράφουν άνοδο. Η μετοχή της Total ενισχύεται κατά 1.1%, της Royal Dutch Shell κατά 1.5% και της BG Group κατά 1.7%.

Οι αναλυτές εξ αρχής, εφιστούσαν προσοχή και προέβλεπαν ότι η περίοδος νευρικότητας για τις αγορές δεν έχει λήξει. Υπάρχουν άλλωστε, πολλές πηγές αβεβαιότητας: ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις για την χαλάρωση του μνημονίου, οι εξελίξεις αναφορικά με την Ισπανία και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ ως προς τα ευρωομόλογα και το σύμφωνο ανάπτυξης.

Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε αύξηση των επισφαλών δανείων στη χώρα στο 8,72% του συνόλου των δανείων τον Απρίλιο, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1994. Γεγονός που λειτούργησε στις αγορές ως υπενθύμιση των προβλημάτων που παραμένουν και ώθησε την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου σε νέο ρεκόρ, στο 7,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v