Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι ευρωαγορές

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες. Στάση αναμονής ενόψει της ισπανικής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων. Συνταγματική εμπλοκή για το ESM στη Γερμανία. Κάτω από το $1,26 το ευρώ.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Η δημοπρασία εντόκων γραμματίων στην Ισπανία, οι δείκτες του ινστιτούτου ZEW, αλλά και οι εξελίξεις αναφορικά με τη G20 στο Μεξικό, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,03% στις 6250 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,24% στις 3058 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,43% στις 5.514 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 0,2% στις 6507 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,6% στις 4548 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,42% στις 12.956 μονάδες.

«Πέρα από τα προβλήματα της Ελλάδας, η ευρωζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της έλλειψης δημοσιονομικής ενοποίησης, λόγω της τραπεζικής και κρατικής αφερεγγυότητας και της πολύ χαμηλής ανάπτυξης» αναφέρει ο Guillermo Felices της Barclays Capital.

Με αφορμή την εκτίναξη των επισφαλών δανείων στην Ισπανία, η απόδοση των 10ετών τίτλων της χώρας αναρριχήθηκε στο 7,29%, επίπεδο ρεκόρ που μάλιστα καθιστά το χρέος της χώρας μη βιώσιμο. Σήμερα η Μαδρίτη προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων με στόχο άντλησης 2 έως 3 δισ. ευρώ από την οποία οι αναλυτές προβλέπουν νέα εκτίναξη στο κόστος δανεισμού.

Απόφαση βόμβα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας θέτει υπό αμφισβήτηση την στρατηγική της Angela Merkel για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η κυβέρνηση Merkel δεν ενημέρωσε επαρκώς το κοινοβούλιο της χώρας ως προς τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Επισημαίνεται ότι η Bundestag ψηφίζει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου για να επικυρώσει το ESM. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο ESM έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ στις 3 Ιουλίου.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με το ευρώ να υποχωρεί κάτω από τα 1,26 δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v