Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Περιορίζεται η αρχικά έντονη πτώση στις ευρωαγορές και ο αντίκτυπος από τη Moody's. Θετικό πρόσημο στους δείκτες της περιφέρειας και διστακτική άνοδος στα futures της Wall. Οι προσδοκίες από τη συνάντηση των 4.

Περιορίζονται οι αρχικά έντονες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο αντίκτυπος από την υποβάθμιση 15 τραπεζών στην οποία προχώρησε ο οίκος Moody's. Θετικό πρόσημο καταγράφεται στα χρηματιστήρια της περιφέρειας και διστακτική άνοδος στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Στο κόκκινο, πάντως, παραμένουν τράπεζες και βασικοί πόροι.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,56% στις 6.307 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% στις 3.105 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1% στις 5.510 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ανακάμπτει κατά 1,26% στις 6.858 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 0,19% στις 4.669 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,33% στις 13.797μονάδες.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των βασικών πόρων καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την πορεία των μεταποιητικών δραστηριοτήτων σε Κίνα, Ε.Ε. και ΗΠΑ ήταν απογοητευτικά. Η Royal Dutch Shell, η BP και η Total υποχωρούν με ποσοστό που υπερβαίνει το 1%.

Η νευρικότητα εντείνεται από την αποκάλυψη ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες για τις ισπανικές τράπεζες ενδέχεται να αγγίξουν και τα 62 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο Mario Monti εν όψει της σημερινής συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας προειδοποίησε για την κρισιμότητα της κατάστασης και δήλωσε πως «έχουμε μία εβδομάδα προθεσμία για να σώσουμε την ευρωζώνη»

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση 15 τραπεζών -εκ των οποίων η Deutsche Bank και η Citigroup- αναφέροντας ως βασική αιτία την έντονη αστάθεια και τους κινδύνους που εγκυμονούν στις κεφαλαιαγορές.

Κατά συνέπεια, και ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών. Η μετοχή της UBS υποχωρεί κατά 0,9%, της Credit Suisse κατά 1,4%, της Deutsche Bank κατά 1,9%, της Royal Bank of Scotland κατά 2,9% και της Barclays κατά 2,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v