Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές. Πτώση άνω του 2% για Μιλάνο και Μαδρίτη. Κορυφώνεται η αγωνία εν όψει της συνόδου Κορυφής. Στο επίκεντρο και η Κύπρος μετά το νέο χτύπημα της Fitch. Πιέσεις σε τράπεζες.

Πτωτικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς κορυφώνεται η αγωνία για τα αποτελέσματα της προσεχούς συνόδου κορυφής της Ε.Ε. Κι ενώ ο Mario Monti προειδοποιεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μόλις μία εβδομάδα προθεσμία για να σώσουν την ευρωζώνη και ο George Soros κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάσπασή της, οι επενδυτές ανησυχούν.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,58% στις 6.164 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,67% στις 3.039 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,64% στις 5.478 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,34% στις 6.713 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,76% στις 13.286 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων ακολουθούν εκ νέου ανοδική πορεία καθώς και το κείμενο της συνόδου που αποκαλύπτει το Reuters δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους επενδυτές. Το ευρώ βρέθηκε προσωρινά κάτω από το 1,25 δολ. αφού και η Ισπανία κατέθεσε επισήμως αίτημα για τη στήριξη των τραπεζών της. Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται πλέον και στις εξελίξεις στην Κύπρο μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch, αλλά και την έκτακτη σύγκλιση πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρο Χριστόφια.

Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται πιέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της Banco Santander υποχωρεί κατά 1,4% και της BNP Paribas κατά 1%. Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται ο κλάδος της τεχνολογίας, που υποχωρεί 1,1%, και οι αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς ο σχετικός κλαδικός δείκτης καταγράφει πτώση 0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v