Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν πτωτικά οι ευρωαγορές

Στο κόκκινο όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Πιέσεις για τις μετοχές των τραπεζών και κυρίως των ισπανικών, μετά τις αποφάσεις ΕΚΤ και ΤτΑ. Η προσοχή στην ανεργία των ΗΠΑ. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό παρά τη μαζική κινητοποίηση σε τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη με μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για την στήριξη της ανάπτυξης. Σε δεύτερη ανάγνωση, οι επενδυτές φαίνεται πως ανησυχούν πλέον περισσότερο για την πορεία της διεθνούς οικονομίας μετά και τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τις ΗΠΑ.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,31% στις 6.515, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,31% στις 3221 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,21% στις 5.680 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,41% στις 6856 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,98% στις 4815 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,61% στις 13.999 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Μία ημέρα νωρίτερα, η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση επιτοκίων σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,75%, η Τράπεζα της Αγγλίας επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας αιφνιδίασε επίσης μειώνοντας τα επιτόκιά της.

Η αντίδραση των αγορών όμως, δεν ήταν θετική καθώς νωρίτερα και οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Αντιθέτως, οι επενδυτές ανησυχούν πως αυτές οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών – και ειδικότερα της κινεζικής – αποτελούν προπομπό για δυσοίωνα στοιχεία ως προς την πορεία της ανάπτυξης. Πόσο μάλλον όταν και χθες απογοήτευσαν τα στοιχεία του δείκτη υπηρεσιών ISM στις ΗΠΑ καθώς υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010 και αντίστοιχα οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ εμφάνισαν τον Ιούνιο τις χειρότερες πωλήσεις τριών ετών. Αναλυτές και επενδυτές αναμένουν σήμερα περισσότερες ενδείξεις για την αμερικανική οικονομία με την κοινοποίηση του δείκτη ανεργίας.

Έτσι, πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος καθώς η μείωση των επιτοκίων συνεπάγεται και πιέσεις στα margin των τραπεζών. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 1,7%. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι πιέσεις για τις ισπανικές τράπεζες, καθώς η BBVA καταγράφει κάθετη πτώση μεγαλύτερη από 4% και η Banco Santander υποχωρεί κατά 2,2%.

Βουτιά 4% καταγράφει και η μετοχή της Peugeot καθώς ανακοίνωσε απότομη μείωση πωλήσεων στο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v