Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές

Άνοδο σχεδόν 1,5% για τους περισσότερους δείκτες. Ανοδικά και τα futures της Wall. Στήριξη από τα αποτελέσματα του Eurοgroup αλλά και από τα οικονομικά μεγέθη της Βρετανίας. Πρωταγωνιστής η ASML.

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με κινητήριο δύναμη τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη βρετανική οικονομία, που είναι και η πρώτη θετική είδηση σε επίπεδο οικονομίας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,48% στις 6.482 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,34% στις 3.199 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,90% στις 5.677 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός IBEX καταγράφει άνοδο 1,58% στις 6.793 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 1,07% στις 4.803 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,67% στις 14.042 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της ASML Holding με άλμα 11%, μετά την είδηση για την εξαγορά πακέτου από την Intel Corp.

Πέραν των επιχειρηματικών ειδήσεων όμως, το γενικότερο κλίμα στις αγορές είναι θετικό μετά από όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup αλλά και με στήριξη από τα στοιχεία για τη Γηραιά Αλβιόνα.

Στην αγορά ομολόγων, οι πιέσεις χαλαρώνουν με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να υποχωρεί στο 6,86% (από 7,03% χθες). Στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στο πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών και στην ίδρυση του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου για τις τράπεζες εντός του 2013, ώστε να γίνει εφικτή η απευθείας στήριξη των τραπεζών, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Αποδεικνύεται ότι οι φήμες ως προς την εφαρμογή του πακέτου για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών ήταν ανεδαφικές και τώρα δημιουργείται μία κάπως καλύτερη ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Geert Ruysschaert της Fortis Bank.

Επιπλέον, ο μεταποιητικός κλάδος στη Βρετανία αναπτύχθηκε το Μάιο με ποσοστό 1,2%, σαφώς μεγαλύτερο των εκτιμήσεων.

Επίσης, ο τερματισμός της απεργίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες πετρελαίου της Νορβηγίας, που είχε προβληματίσει την ευρύτερη αγορά μαύρου χρυσού, έδωσε το έναυσμα για κέρδη και στον πετρελαϊκό κλάδο. Η μετοχή της ΒΡ ενισχύεται κατά 1,4% και της BG Group κατά 0,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v