Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, στο 1,339$ το ευρώ

Εντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων επικρατούν στις ευρωαγορές, ενώ το ευρώ βουλιάζει σε χαμηλό 6 μηνών έχοντας διολισθήσει κάτω από το 1,34 δολ. Η αποτυχία των Bunds και οι φήμες για Dexia στο επίκεντρο.

Εντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να εμφανίζει το μεγαλύτερο πτωτικό διάστημα από τον Αύγουστο και το ευρώ να βουλιάζει σε χαμηλό 6 μηνών.

Η φτωχή εμφάνιση της έκδοσης 10ετών ομολόγων από την Γερμανία, οι φήμες για κατάρρευση της συμφωνίας διάσωσης της γαλλικής DEXIA και οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη εν μέσω δυσμενών στατιστικών στοιχείων, προκαλούν έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια.
 
Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,56% στις 5.178 μονάδες, ο DAX εμφανίζει άνοδο αυτή την ώρα 0,6% στις 5.570 μονάδες, ενώ ο CAC, μετά από ένα πρόσκαιροι πέρασμα σε θετικά πρόσημα, αυτή την ώρα κινείται με ήπια πτώση

Το ευρώ βουλιάζει έναντι του δολαρίου, μετά την αποτυχία της Bundesbank να αντλήσει τα κεφάλαια που ήθελε από την πώληση κρατικών ομολόγων (η γερμανική κεντρική τράπεζα ζητούσε 6 δισ. ευρώ και έλαβε προσφορές για 3,9 δισ., και εντέλει άντλησε 3,64 δισ. ευρώ) Το ευρώ διολίσθησε πρόσκαιρα κάτω από το 1,34 δολ. έως το 1,3373 δολ. και αυτή την ώρα με πτώση 0,8% διαμορφώνεται στο 1,3402.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,16% στις 7.917 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,19% στις 5.253 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,27% στις 14.252 μονάδες.

Ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς ο ευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης βασικών πόρων σημειώνει πτώση 1,9%. Πιέσεις και για τις τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1%.

Τα σενάρια περί ενδεχόμενης κατάρρευσης της συμφωνίας διάσωσης της γαλλικής DEXIA, που αναπαράγονται από την Τρίτη από βελγικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επιδεινώνουν περισσότερο το κλίμα.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναθεώρησε πτωτικά τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο στο 2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,5%.

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία ακόμη αρνητική έκπληξη σήμερα, καθώς κοινοποιήθηκε ότι ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό βιομηχανικό κλάδο μειώθηκε στο 48 τον Νοέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009 και αντιστοιχεί σε συρρίκνωση του κλάδου.

Λίγο νωρίτερα, κοινοποιήθηκε ο γερμανικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του βιομηχανικού κλάδου, που συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο, και μάλιστα περισσότερο από όσο αναμενόταν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ μειώθηκε στο 47,9 από 49,1 τον προηγούμενο μήνα, έναντι προσδοκιών για μικρότερη μείωση στο 48,5

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v