Ευρωπαϊκή υπογραφή στους προϋπολογισμούς

Προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές στον έλεγχο και την εποπτεία επί των εθνικών προϋπολογισμών κατέθεσε η Κομισιόν. Ζητά τα προσχέδια. Στόχος να προετοιμαστεί το έδαφος για την έκδοση ευρωομολόγων.

Ευρωπαϊκή υπογραφή στους προϋπολογισμούς
Προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές στον έλεγχο και την εποπτεία επί των εθνικών προϋπολογισμών κατέθεσε η Κομισιόν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση ευρωομολόγων που κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την έξοδο από την κρίση.

Στο προσχέδιο των προτάσεων, η Κομισιόν ζητά να έχει στη διάθεσή της τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα "να ζητά αναθεωρημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού εάν κρίνει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες". "Η πρόταση της Κομισιόν δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά θα κοινοποιείται δημοσίως, εντείνοντας τις πολιτικές πιέσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις", αναφέρουν οι F.T.

Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά να εφαρμοστούν ποσοτικοί δημοσιονομικοί κανόνες για τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία των χωρών-μελών, ίσως ακόμη και στο Σύνταγμα.

Όπως είχε δηλώσει και μία ημέρα νωρίτερα ο αρμόδιος επίτροπος, Olli Rehn, η Κομισιόν ζητά να υποστηρίζεται η κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών από "ανεξάρτητα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια". "Για τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα είναι συμβατοί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προτού εφαρμοστούν".

Η Κομισιόν θα προτείνει και την αποστολή δημοσιονομικών επιθεωρητών εάν κριθεί ότι μία χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, ακόμη και αν αυτή δεν συμφωνεί σε κάτι τέτοιο.

Ο κ. Jose Manuel Barroso διευκρίνισε ότι οι τελικές αποφάσεις για τη διαμόρφωση των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών θα εναπόκεινται στα εθνικά κοινοβούλια. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Κομισιόν θα πρέπει να δρα όταν οι κυβερνήσεις θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

"Τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν παίρνουν μία απόφαση είναι υπεύθυνα για τις επιπτώσεις της και σε άλλους", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: "Σε μία νομισματική ένωση πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό το επίπεδο αλληλεξάρτησης".

Ο μεγαλύτερος έλεγχος επί των εθνικών προϋπολογισμών είναι βασικό αίτημα των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, και συγκεκριμένα της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Για την Κομισιόν, παράλληλα, οι προτάσεις αυτές είναι ένα βασικό βήμα για την υιοθέτηση του ευρωομολόγου, που θεωρεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για τη λύση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Από την στιγμή που θα επιτευχθεί μεγαλύτερος έλεγχος και εποπτεία επί της δημοσιονομικής πολιτικής των «17», τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την υιοθέτηση του ευρωομολόγου. Η Κομισιόν διατυπώνει τρεις εναλλακτικές οδούς για τα «ομόλογα σταθερότητας» για την έκδοση ευρωομολόγων, χωρίς να παίρνει σαφή θέση υπέρ κάποιας εξ αυτών.

Καθιστά ωστόσο «σαφές ότι οποιαδήποτε κίνηση για την υιοθέτηση των ομολόγων σταθερότητας θα είναι εφικτή και επιθυμητή μόνο εάν υπάρχει ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς».

«Το ευρωομόλογο θα αποτελέσει παράδειγμα ενισχυμένης διακυβέρνησης, πειθαρχίας και σύγκλισης στην ευρωζώνη» δήλωσε και ο κ. Barroso.

Σύμφωνα με την έκθεση που κατήρτισε η Κομισιόν, υπάρχουν τρεις επιλογές για τα Ομόλογα Σταθεροποίησης.

1. Πλήρης υποκατάσταση των εθνικών εκδόσεων με Ομόλογα Σταθεροποίησης, με κοινές και πολλαπλές εγγυήσεις: Πρόκειται για την πλεον φιλόδοξη επιλογή, καθώς θα αντικαταστήσει όλες τις εθνικές εκδόσεις με Ομόλογα Σταθεροποίησης και καθώς κάθε κράτος μέλος θα έχει πλήρη ευθύνη για το σύνολο της έκδοσης.

2. Μερική υποκατάσταση των εθνικών εκδόσεων με Ομόλογα Σταθεροποίησης, με κοινές και πολλαπλές εγγυήσεις: Πρόκειται για ίδια μέθοδο με την 1η, μόνο που τα Ομόλογα Σταθεροποίησης σε αυτή την περίπτωση θα καλύψουν τμήματα μόνο των εθνικών χρηματοδοτικών αναγκών.

3. Μερική υποκατάσταση των εθνικών εκδόσεων με Ομόλογα Σταθεροποίησης, με πολλαπλές αλλά όχι κοινές εγγυήσεις: Είναι η πιο περιορισμένη προσέγγιση, καθώς θα καλύψει μόνο τμήματα των δανειακών αναγκών αλλά παράλληλα θα καλύπτεται από πολλές, όχι ενιαίες, εγγυήσεις.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Κομισιόν για τα ευρωομόλογα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v