Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοξικό κοκτέιλ οικονομικών μεγεθών σε ΕΕ-ΗΠΑ-Κίνα

Τα σενάρια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας επανέρχονται. Τα στοιχεία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη είναι ανησυχητικά, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και του νέου αδιεξόδου στις ΗΠΑ.

Τοξικό κοκτέιλ οικονομικών μεγεθών σε ΕΕ-ΗΠΑ-Κίνα
Τα σενάρια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας τίθενται ξανά επί τάπητος. Τα στοιχεία, άλλωστε, από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη είναι ανησυχητικά. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, τα στοιχεία ΡΜΙ για την Κίνα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης της οικονομίας, ενώ ο ιδιωτικός κλάδος στην ευρωζώνη συρρικνώνεται για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ της ευρωζώνης, που αποτυπώνει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 47,2. Είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας όπου ο δείκτης ΡΜΙ βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 -που σηματοδοτεί συρρίκνωση δραστηριοτήτων- και σύμφωνα με τους αναλυτές της Markit τα στοιχεία αυτά δείχνουν ύφεση της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο της τάξεως του 0,5% - 0,6%.

Η κατάσταση στον βιομηχανικό κλάδο είναι ακόμη δυσμενέστερη, όπως αποδεικνύεται και από την αιφνιδιαστική βουτιά στις νέες βιομηχανικές παραγγελίες στην ευρωζώνη κατά 6,4% τον Σεπτέμβριο.

Και ενώ ο κ. Schaeuble επιμένει ότι η κρίση δεν επηρεάζει τον πυρήνα της ευρωζώνης, τα στοιχεία δίνουν μία διαφορετική εικόνα. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον γερμανικό κλάδο μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 47,9 από 49,1 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ μία ημέρα νωρίτερα αναθεωρήθηκε πτωτικά ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο στο 2%, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,5%.

Οι ελπίδες για στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας εξ Ανατολών σβήνουν μετά και τα νέα στοιχεία από την Κίνα, τα οποία μάλιστα επαναφέρουν το σενάριο για ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για την Κίνα μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 48 από 51 τον προηγούμενο μήνα. Η ένδειξη του Νοεμβρίου είναι η χαμηλότερη για την Κίνα από τον Μάρτιο του 2009.

Έπειτα από όλα αυτά, η προχθεσινή προειδοποίηση του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση θα πρέπει να προβληματίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v