Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβληματίζει τις ευρωαγορές

Τα νέα σενάρια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας που τροφοδοτούνται από τα μεγέθη που ανακοινώνονται για ΗΠΑ και Κίνα οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα τις ευρωαγορές. Πιέσεις για μεταλλευτικές και τράπεζες.

Τα νέα σενάρια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, που τροφοδοτούνται από τα μεγέθη που ανακοινώνονται για τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα, οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα τις ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,29% στις 5.521 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,84% στις 2.846 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,66% στις 5.172 μονάδες.

Τα σενάρια περί ενδεχόμενης κατάρρευσης της συμφωνίας διάσωσης της γαλλικής DEXIA, που αναπαράγονται από την Τρίτη από βελγικά και γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επιδεινώνουν περισσότερο το κλίμα.  

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,16% στις 7.917 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,19% στις 5.253 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,27% στις 14.252 μονάδες.

Ο μεταλλευτικός κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς ο ευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης βασικών πόρων σημειώνει πτώση 1,9%. Πιέσεις και για τις τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1%.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναθεώρησε πτωτικά τον ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο στο 2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,5%.

Οι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία ακόμη αρνητική έκπληξη σήμερα, καθώς κοινοποιήθηκε ότι ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό βιομηχανικό κλάδο μειώθηκε στο 48 τον Νοέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009 και αντιστοιχεί σε συρρίκνωση του κλάδου.

Λίγο νωρίτερα, κοινοποιήθηκε ο γερμανικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του βιομηχανικού κλάδου, που συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο, και μάλιστα περισσότερο από όσο αναμενόταν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ μειώθηκε στο 47,9 από 49,1 τον προηγούμενο μήνα, έναντι προσδοκιών για μικρότερη μείωση στο 48,5.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v