Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Δεν πέτυχε στόχους σε δημοπρασία Bund

Το Βερολίνο δεν πέτυχε τον στόχο άντλησης 6 δισ. ευρώ κατά την δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων, αυξάνοντας τους φόβους μετάδοσης της κρίσης χρεών στον "πυρήνα" της ευρωζώνης και πιέζοντας κάθετα το ευρώ.

Γερμανία: Δεν πέτυχε στόχους σε δημοπρασία Bund
Σοκαριστική κρίνεται η έκβαση της σημερινής δημοπρασίας κρατικών ομολόγων της Γερμανίας.

Το Βερολίνο στόχευε σε άντληση 6 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 10τών τίτλων. Τελικά όμως, άντλησε μόνο 3,644 δισ. ευρώ με απόδοση στο 1,98% έναντι 2,09% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι μια από τις χειρότερες δημοπρασίες γερμανικών ομολόγων από την έναρξη του ευρώ. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η γερμανική κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αγοράσει το 39% της έκδοσης προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα ματαιωθεί η δημοπρασία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χαμηλή απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου απέτρεψε τους επενδυτές, ιδίως λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για το κόστος που θα κληθεί να καλύψει η Γερμανία λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους.

Η γερμανική υπηρεσία διαχείρισης χρέους με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως αυτή η απογοητευτική εξέλιξη αντικατοπτρίζει «το περιβάλλον μεγάλης νευρικότητας» που επικρατεί στις αγορές, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του γερμανικού χρέους. 

Η αποτυχία αυξάνει τους φόβους ότι η μακροχρόνια κρίση χρεών της ευρωζώνης μεταδίδεται πλεον και στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Είναι βέβαια γεγονός ότι δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο να μην ανταποκριθεί μια γερμανική δημοπρασία στις απαιτήσεις, καθώς εξαιτίας της γενικότερης μεγάλης ζήτησης εν μέσω της κρίσης, τα γερμανικά επιτόκια κινούνται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι συνολικές προσφορές στην σημερινή δημοπρασία ξεπέρασαν το ποσό που τελικώς πωλήθηκε στους πλειοδότες κατά μόνο 1,07 φορές, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της RBC Capital Markets.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν, στέλνοντας το ευρώ σε χαμηλό έξι εβδομάδων κάτω από το 1,34 δολ.

"Δεν μπορώ να θυμηθώ χειρότερη δημοπρασία… εάν η Γερμανία καταφέρνει μόνο τόσο μικρή συμμετοχή, σε τι μπορούν να ελπίζουν όλοι οι υπόλοιποι; Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι σε απολύτως λάθος επίπεδα ..και ας θεωρούνται ασφαλής λιμένας" δηλώνει ο Marc Ostwald της Moment Securities

"Απετυχαν να λάβουν προσφορές για το 35% της έκδοσης, οπότε φαίνεται μια απαίσια δημοπρασία. Δείχνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από την κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει ενταθεί τόσο πολύ ώστε να περιλαμβάνει ακόμη και τη Γερμανία", σημειώνει ο John Davies, αναλυτής της WestLB στο Λονδίνο.

"Είναι πολύ κακή δημοπρασία. Η Bundesbank αναγκάστηκε να διατηρήσει το 39% της έκδοσης. Τα bunds έχουν αρχίσει να χάνουν την ελκυστικότητά τους καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να πιστεύουν στο σενάριο των ευρωομολόγων και η Γερμανία είναι πολύ κοντά στο να ξεκινήσει να εγγυάται το χρέος άλλων χωρών. Ο πραγματικός δείκτης κάλυψης της έκδοσης ήταν 0,65, όχι 1,1", αναφέρει ο Αχιλλέας Γεωργολόπουλος, αναλυτής της Lloyds στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v