Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκό ταμπλό

Πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό μίνι ράλι και ένα τριήμερο ανόδου. Έντονος προβληματισμός για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης και νευρικότητα για τις τράπεζες. Απώλειες στα futures της Wall.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό μίνι ράλι και ένα τριήμερο ανόδου. Έντονος προβληματισμός διατυπώνεται για την αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης, ενώ η διαμάχη ΔΝΤ και Ευρώπης για την πορεία των τραπεζών δημιουργεί κλίμα νευρικότητας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,93% στις 5673 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,21% στις 3217 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,45% στις 5.370 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,81% στις 8647 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,78% στις 6270 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,04% στις 15.400 μονάδες. Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall.

Ο Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι οδεύουμε σε έναν νέο κύκλο κρίσης και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στην ευρωζώνη, αλλά στην διεθνή οικονομία. Παράλληλα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,1%, ενώ ο κλάδος μεταποίησης της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν τάση ρευστοποιήσεων στις μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου. Ο ευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης βασικών πόρων υποχωρεί κατά 2.%. Έντονες οι πιέσεις και στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο ευρωπαϊκός κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,8% καθώς η Sanford Bernstein προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών της BMW, Daimler και VW.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου διαρρέουν προσχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ βάσει της οποίας οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια 200 δις.ευρώ. Η αντίδραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν άμεση, αλλά το κλίμα νευρικότητας έχει ήδη δημιουργηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v