Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραδιενεργά "απόνερα" κατακλύζουν τις αγορές

Οι ευρωαγορές πήραν τη σκυτάλη από τη βουτιά (10,4%) του Nikkei. Πτώση 5,2% για DAX. Eνέργεια, αυτοκινητοβιομηχανίες & ασφαλιστικές οι ηττημένοι. Ισχυρές πιέσεις στα Futures της Wall που ανοίγει στις 15:30

Μαζικές ρευστοποιήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές κυρίως για τον ασφαλιστικό κλάδο, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον κλάδο ενέργειας, καθώς κλιμακώνεται η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, ενώ αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν για σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο. Οι επενδυτές στρέφονται σε φυγή από τις επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ κάθετη πτώση καταγράφεται παράλληλα στις τιμές εμπορευμάτων και πετρελαίου καθώς "παγώνει" μεγάλο μέρος της παραγωγής στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 4,8% στις 6537 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 3,66% στις 3735 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,86% στις 5610 μονάδες. Αρνητικό το κλίμα και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 2,38% στις 10165 μονάδες τον πορτογαλικό PSI να καταγράφει απώλειες 1,73% στις 7827 μονάδες και τον ιταλικό ΜΙΒ να υποχωρεί κατά 3,28% στις 21094 μονάδες.

Ο FTSEurofirst υποχωρεί κατά 3,8% και πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα futures του Dow Jones στην Wall Street υποχωρούν κατά 2,3% ενώ στην ηλεκτρονικη διαπραγμάτευση η μετοχή της General Electric καταγράφει νέα "βουτιά" 9%

Στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών βρίσκεται στο κόκκινο, όπως επίσης ο κλάδος των ειδών πολυτελείας με την μετοχή της LVMH στο -3,2% και της Burberry στο -5,9%. Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το sell off στις μετοχές των αντασφαλιστικών εταιρειών καθώς οι αναλυτές αποτιμούν το κόστος από την τραγωδία στην Ιαπωνία.

Η μετοχή της γερμανικής E.On υποχωρεί κατά 8% και της RWE  καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες από 5% καθώς η Angela Merkel αποφάσισε να φρενάρει τα σχέδια για παράταση  του "χρόνου ζωής" των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας.

"Τα ιαπωνικά funds έχουν σημαντικό ποσοστό ξένων τίτλων και υπάρχουν έντονες ανησυχίες πως θα αναγκαστούν σε ρευστοποιήσεις αυτών των ομολόγων ώστε να επαναπατριστούν αναγκαία κεφάλαια" εξηγεί ο Keith Bowman, αναλυτής της Hargreaves Lansdown αναφερόμενος στο ευρύτερο αρνητικό κλίμα για τις χρηματιστηριακές αγορές. Αναλυτές άλλωστε, επισημαίνουν πως η τραγωδία "χτύπησε" την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και πως οι οικονομικές επιπτώσεις αδιαμφισβήτητα θα έχουν διεθνή χαρακτήρα.

Το κλείσιμο των λιμένων της Ιαπωνίας επηρεάζει το διεθνές εμπόριο, ενώ το πάγωμα της βιομηχανικής παραγωγής επηρεάζει τις προμήθειες σε πολλές άλλες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εκτιναχθεί η τιμή σε πολλά προϊόντα τεχνολογίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφεται ενίσχυση στην τιμή των ημιαγωγών (chip) μεγαλύτερη του 20%.

Επιπλέον, η τραγωδία στην Ιαπωνία αναγκάζει πολλές χώρες να αναθεωρήσουν πλήρως την ενεργειακή τους πολιτική και την εξάρτησή τους (ή τα επενδυτικά τους σχέδια) από την πυρηνική ενέργεια, επηρεάζοντας ευρύτερα την πορεία του βιομηχανικού και του ενεργειακού κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v