Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετασεισμική νευρικότητα στις ευρωαγορές

Πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures της Wall Street, με κάθετη πτώση στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών μετά τον σαρωτικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην ΕΕ.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα futures της Wall καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί με τον σαρωτικό σεισμό στην Ιαπωνία και ενώ κλιμακώνεται η νευρικότητα ως προς τις εξελίξεις στην σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,95% στις 6996 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,89% στις 3928 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,44% στις 5819 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,43% στις 10389 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακές απώλειες 0,09% στις 7910 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,83% στις 21902 μονάδες.

Ο FTSEurofirst βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 3 μηνών, ενώ ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 26% χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 90 συνεδριάσεων.

Από τους μεγαλύτερους ηττημένους είναι ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών καθώς ήδη διατυπώνονται εκτιμήσεις για το μέγεθος του κόστους από τα 8,9 Ρίχτερ που χτύπησαν την Ιαπωνία. Οι μετοχές των Swiss Re, Munich Re, Hannover Re καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 4,8% - 5,5%.

Η είδηση για τον σεισμό της Ιαπωνίας έχει επισκιάσει και τις ειδήσεις για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει και ο Jean Claude Trichet για την επίτευξη συμφωνίας ως προς ένα πακέτο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, η Πορτογαλία ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την μείωση των δημοσίων δαπανών, εκ των οποίων και η έκτακτη εισφορά από συνταξιούχους με συντάξεις μεγαλύτερες των 1.500 ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v