Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη και κρίση ευρωζώνης τρομάζουν τις αγορές

Ρευστοποιήσεις καταγράφονται στις ευρωαγορές καθώς η υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody's εντείνει την νευρικότητα για την κρίση της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα οι τιμές του αργού επιστρέφουν πάνω από τα $115.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody’s πυροδοτεί νέες ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, ενώ εντείνεται και πάλι η νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου με τις εξελίξεις στην Λιβύη

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,93% στις 7065 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1% στις 3954 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,74% στις 5893 μονάδες.

Ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,43% στις 10408 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,32% στις 7918 μονάδες ενώ στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,2% στις 22162 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στην Wall Street ενώ νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν ευρείες απώλειες, με τον Nikkei να κλείνει στο  -1,46%

Η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα στο Αα2, διατηρώντας όμως, αρνητικό outlook και εκτιμώντας πως η κυβέρνηση της Μαδρίτης υποτιμά το κόστος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου το οποίο ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» στα 50 δισ.ευρώ. Χθες παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών και 5ετών ομολόγων της Πορτογαλίας ενισχύθηκαν σε νέο ρεκόρ, καθώς στην δημοπρασία διετών τίτλων καταγράφηκε σημαντική αύξηση του επιτοκίου.

Επιπλέον, η τιμή του πετρελαίου επιστρέφει στα επίπεδα άνω των 115 δολ/βαρέλι καθώς από χθες μεταδίδεται ότι ο Μουαμάρ Καντάφι βάζει φωτιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας. Σε διπλωματικό επίπεδο οι διεργασίες ως προς την Λιβύη σήμερα κορυφώνονται καθώς ΝΑΤΟ και ΕΕ πραγματοποιούν συνεδριάσεις με βασικό θέμα την επιβολή (ή όχι) ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, οι επενδυτές ήρθαν σήμερα αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη είδηση: Η Κίνα ανακοίνωσε εμπορικό έλλειμμα για τον Φεβρουάριο της τάξεως των 7,3 δισ. ευρώ και σημαντική επιβράδυνση των εξαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v