Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Πτωτικά οι ευρωαγορές και τα futures της Wall καθώς επικρατεί νευρικότητα μετά και την υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody’s,  ενώ ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Λιβύη

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό, αλλά και τα futures της Wall καθώς επικρατεί νευρικότητα ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους – μετά και την υποβάθμιση της Ισπανίας από την Moody’s – ενώ ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Λιβύη

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχωρεί κατά 0,7% στις 7081 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,59% στις 3970 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,15% στις 58968μονάδες.

Ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,24% στις 10428 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,53% στις 7918 μονάδες ενώ στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,99% στις 22118μονάδες.

Μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα στο Αα2, διατηρώντας όμως, αρνητικό outlook και εκτιμώντας πως η κυβέρνηση της Μαδρίτης υποτιμά το κόστος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου το οποίο ο οίκος αξιολόγησης «βλέπει» στα 50 δισ. ευρώ. Χθες παράλληλα, οι αποδόσεις των 10ετών και 5ετών ομολόγων της Πορτογαλίας ενισχύθηκαν σε νέο ρεκόρ, καθώς στην δημοπρασία διετών τίτλων καταγράφηκε σημαντική αύξηση του επιτοκίου.

Επιπλέον, οι ειδήσεις από την Λιβύη είναι ανησυχητικές καθώς ο Μουαμάρ Καντάφι προχωρά σε ανηλεείς βομβαρδισμούς των θέσεων των ανταρτών ενώ παράλληλα η Γαλλία προχώρησε στην αναγνώριση των εξεγερθέντων. Σε διπλωματικό επίπεδο οι διεργασίες ως προς την Λιβύη σήμερα κορυφώνονται καθώς ΝΑΤΟ και ΕΕ πραγματοποιούν συνεδριάσεις με βασικό θέμα την επιβολή (ή όχι) ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, οι επενδυτές ήρθαν σήμερα αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη είδηση: Η Κίνα ανακοίνωσε εμπορικό έλλειμμα για τον Φεβρουάριο της τάξεως των 7,3 δισ. ευρώ και σημαντική επιβράδυνση των εξαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v